Којић: Срамна пресуда генералу - збир ранијих пресуда Србима

Срна
Којић: Срамна пресуда генералу - збир ранијих пресуда Србима

Бањалука - Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић истакао је да осуђујућа пресуда доживотног затвора коју је генералу Ратку Младићу изрекао Хашки трибунал садржи сабране пресуде које су раније донесене пред овим судом против српских високо позиционираних политичких, војних и полицијских функционера.

„Стекао сам утисак да је овдје управо преписана пресуда првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу“, изјавио је Којић Срни и оцијенио да је пресуда генералу Младићу срамна и политичка.


Којић је подсјетио да је генерал Младић заједно са тадашњим политичким и полицијским структурама учествовао у одбрани српског народа да им се не би поново догодио геноцид због чега га Срби и не могу другачије доживљавати осим као хероја.

„То што генералу Младићу покушавају приписати етикету злочинца и комплетном српском народу ствавити етикету геноцида представља политички памфлет који нема никакве везе са правом“, истакао је Којић.

Он каже да је посебно симптоматично да судско вијеће ставља на терет генералу Младићу да је учествовао у формирању Сарајевско-романијског Корпуса ВРС, како би извршили гранатирање и опсаду Сарајева и самим тим је као основао Војску Републике Српске /ВРС/.

„ВРС је основана као одбрамбена војска да би нас сачувала од геноцида који је српски народ доживио у Другом свјетском рату. Овдје је претресно вијеће у потпуности обрнуло чињенице“, појаснио је Којић.

Он је навео да је очигледна и потпуно јасна намјера од самог оснивања Хашког трибунала увођење „удруженог злочиначког подухвата“ са намјером да направе систем у којем ће оптужити и осудути Србе.

„Ово је првостепена пресуда која не може произвести правне посљедице. Ово је само први дио поступка и слиједи жалбени поступак“, напоменуо је Којић.

Којић је додао да ће у току дана у Хагу имати састанак са Тимом одбране генерала Младића да би договорили активности да институције власти Републике Српске, као што су то радиле и у претходном периоду у случају генерала Младића помогну одбрани у сваком смислу.

Првостепено вијеће Хашког трибунала за злочине у бившој Југославији осудило је некадашњег команданта Главног штаба Војске Републике Српске генерала Ратка Младића на доживотну казну затвора.

Пресуду је донијело Првостепено вијеће Трибунала којим предсједава АлФонс Ори, а чланови су КристоФ флиге и Баконе Молото.

Генерал Ратко Младић ухапшен је у Србији и изручен Хагу у мају 2011. године, а суђење му је почело у мају 2012.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана