Kojić: Pripreme žalbe - institucije Srpske na raspolaganju timu odbrane

Srna
Kojić: Pripreme žalbe - institucije Srpske na raspolaganju timu odbrane

Banjaluka - Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić izjavio je Srni da je na sastanku sa timom odbrane generala Ratka Mladića konstatovano da se prvostepena haška presuda može lako oboriti, ako se sud bude držao prava i pravde, te da će odbrana raditi na žalbi i na raspolaganju imati institucije Srpske.

On je naveo da će odbrana raditi na žalbi u zavisnosti od rokova koje odredi Haški tribunal, mada postoji bojazan da će tribunal, u skladu sa svojom praksom, dati kratke rokove, pa će se tražiti njihovo produženje.

Kojić je nakon sastanka u Hagu, kojem je prisustvovao i generalov sin Darko Mladić, rekao da su timu odbrane već poznate ključne tačke na kojima će se kreirati ova žalba.

„Dogovorili smo se da će Republički centar i institucije Republike Srpske biti na raspolaganju timu odbrane generala, te modalitete kako da eventualno razmatramo određene tačke po zahtjevu odbrane i da bar, ako ništa drugo, u tehničkom smislu pomognemo u tumačenju određenih ekspertiza na kojima su bili naši vještaci u vezi sa Srebrenicom, da se pobije ono što je navedeno u prvostepenoj presudi“, naveo je Kojić.

Na sastanku je, kako je rekao, zaključeno da će, vjerovatno, postojati mogućnost rekonstrukcije ratnih događaja na Markalama.

„Predstavnici Republičkog centra i tima odbrane razgovaraće iduće sedmice sa vještacima iz Srbije i uputiti dopis Ministarstvu odbrane Srbije, da bi dobili odobrenje da se ta rekonstrukcija obavi eventualno na vojnom poligonu u Nikincima, po istom principu kako je to urađeno i u slučaju žTuzlanska kapijaž“, pojasnio je Kojić.

On kaže da je na sastanku dogovoreno i to na koji način institucije Republike Srpske mogu pomoći timu odbrane generala Ratka Mladića, dodajući da je ovo nastavak te saradnje.

„Republički centar i institucije Republike Srpske biće u punom kapacitetu na raspolaganju timu odbrane u kreiranju žalbe“, istakao je Kojić.

On je naglasio da je na sastanku konstatovano da je prvostepena presuda generalu Mladiću lako oboriva, ako se sud bude držao prava i pravde.

„Jasno je i laiku da je prvostepena presuda zasnovana na paušalnim ocjenama i procjenama bez činjenično dokazanih stvari. Ako bi se Mehanizam za međunarodne sudove bavio činjenicama i pravom ova presuda je lako oboriva i nadamo se da ovo tijelo neće nastaviti dosadašnju praksu rada Haškog tribunala“, rekao je Kojić.

Kojić je zaključio da je evidentno da je u prvostepenim presudama prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću i generalu Ratku Mladiću sila pobijedila pravo i pravdu.

Prvostepeno vijeće Haškog tribunala za zločine u bivšoj Jugoslaviji osudilo je nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora.

General Ratko Mladić uhapšen je u Srbiji i izručen Hagu u maju 2011. godine, a suđenje mu je počelo u maju 2012. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana