Којић: Припреме жалбе - институције Српске на располагању тиму одбране

Срна
Којић: Припреме жалбе - институције Српске на располагању тиму одбране

Бањалука - Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић изјавио је Срни да је на састанку са тимом одбране генерала Ратка Младића констатовано да се првостепена хашка пресуда може лако оборити, ако се суд буде држао права и правде, те да ће одбрана радити на жалби и на располагању имати институције Српске.

Он је навео да ће одбрана радити на жалби у зависности од рокова које одреди Хашки трибунал, мада постоји бојазан да ће трибунал, у складу са својом праксом, дати кратке рокове, па ће се тражити њихово продужење.

Којић је након састанка у Хагу, којем је присуствовао и генералов син Дарко Младић, рекао да су тиму одбране већ познате кључне тачке на којима ће се креирати ова жалба.

„Договорили смо се да ће Републички центар и институције Републике Српске бити на располагању тиму одбране генерала, те модалитете како да евентуално разматрамо одређене тачке по захтјеву одбране и да бар, ако ништа друго, у техничком смислу помогнемо у тумачењу одређених експертиза на којима су били наши вјештаци у вези са Сребреницом, да се побије оно што је наведено у првостепеној пресуди“, навео је Којић.

На састанку је, како је рекао, закључено да ће, вјероватно, постојати могућност реконструкције ратних догађаја на Маркалама.

„Представници Републичког центра и тима одбране разговараће идуће седмице са вјештацима из Србије и упутити допис Министарству одбране Србије, да би добили одобрење да се та реконструкција обави евентуално на војном полигону у Никинцима, по истом принципу како је то урађено и у случају жТузланска капијаж“, појаснио је Којић.

Он каже да је на састанку договорено и то на који начин институције Републике Српске могу помоћи тиму одбране генерала Ратка Младића, додајући да је ово наставак те сарадње.

„Републички центар и институције Републике Српске биће у пуном капацитету на располагању тиму одбране у креирању жалбе“, истакао је Којић.

Он је нагласио да је на састанку констатовано да је првостепена пресуда генералу Младићу лако оборива, ако се суд буде држао права и правде.

„Јасно је и лаику да је првостепена пресуда заснована на паушалним оцјенама и процјенама без чињенично доказаних ствари. Ако би се Механизам за међународне судове бавио чињеницама и правом ова пресуда је лако оборива и надамо се да ово тијело неће наставити досадашњу праксу рада Хашког трибунала“, рекао је Којић.

Којић је закључио да је евидентно да је у првостепеним пресудама првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу и генералу Ратку Младићу сила побиједила право и правду.

Првостепено вијеће Хашког трибунала за злочине у бившој Југославији осудило је некадашњег команданта Главног штаба Војске Републике Српске генерала Ратка Младића на доживотну казну затвора.

Генерал Ратко Младић ухапшен је у Србији и изручен Хагу у мају 2011. године, а суђење му је почело у мају 2012. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана