Којић: Потребна привремена слобода за Жупљанина ради лијечења

Срна
Којић: Потребна привремена слобода за Жупљанина ради лијечења

Бањалука - Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић сматра да би Хашки трибунал требало да Стојана Жупљанина, који је доживио два мождана удара, пусти на привремену слободу ради пружања адекватне здравствене заштите.

"Влада, у зависности од земље чије држављанство има Стојан Жупљанин, требало би да изда гаранције за његово пуштање на привремену слободу ради адекватног лијечења", рекао је Којић Срни.

Он је рекао да је јасно да Жупљанину адекватну здравствену заштиту не могу пружити у притворској јединици Хашког трибунала.

Којић каже да не види било какву препреку за привремену слободу, ако влада државе чије држављанство има Жупљанин изда гаранције да ће он бити под 24-часовним надзором.

Према његовим ријечима, није нормално да притворска јединица Хашког трибунала није у стању да обезбиједи адекватну здравствену заштиту оптуженим и осуђеним лицима српске националности, а што се показало и у случају првог предсједника Републике Српске Радована Караџића и генерала Ратка Младића.

Којић каже да је врло симптоматично да је у Хашком трибуналу умрло 13 лица српске националности, од чега три у току самог поступка, пет лица непосредно након упућивања на издржавање казне у неку од земаља, док је пет лица умрло након тешке болести као што је случај предсједника бивше Републике Српске Крајине Горана Хаџића.

"Врло је симптоматично да је од укупног броја окончаних процеса у Хашком трибуналу, 15 одсто лица умрло, и то ствара одређене сумње, због чега би тијела која су основала Хашки трибунал требало да се овим озбиљно позабаве", закључује Којић.

Бањалучки неуролог Владо Ђајић рекао је Срни да га је лично Жупљанин позвао да дође у Хашки трибунал да га са осталим љекарима прегледа и утврди његово тренутно здравствено стање.

Он је рекао да не може са сигурношћу рећи када ће боравити у Хагу, јер још чека одобрење из Трибунала за посјету Жупљанину у притворској јединици Хашког трибунала.

"Треба да видимо да ли је Жупљанин адекватно лијечен и да евентуално предложимо његово даље лијечење у болници у Републици Српској или Србији ради спречавања настанка новог можданог удара и смртног исхода", истакао је Ђајић.

Ђајић, који је и национални координатор за превенцију можданог удара у Републици Српској, истиче да је мождани удар једно од најтежих обољења савременог човјека и на другом мјесту узрока смртности, а на првом мјесту стварања инвалидности, јер је више од трећине обољелих непокретно и зависе од туђе помоћи, а веома мали број лица се опорави.

"Лица која су имала мождани удар су у већем ризику за настанак новог можданог удара и они морају бити изложени константној опсервацији и праћењу стања од љекарског тима. Морају промијенити ритам живота и исхране", закључио је Ђајић, који је и в.д. директора Универзитетског клиничког центра Републике Српске у Бањалуци.

Младен Жупљанин, син Стојана Жупљанина, рекао је Срни да због неадекватног лијечења читава породица страхује за живот његовог оца у Хашком трибуналу.

Младен Жупљанин каже да су његовом оцу након два мождана удара у притворској јединици Хашког трибунала давали више лијекова који нису одговарајући.

Жупљанин је бивши начелник Центра службе безбједности у Бањалуци и савјетник предсједника Републике Српске за унутрашње послове.

Прошле године Трибунал у Хагу правоснажно га је осудио на 22 године затвора због ратних злочина. Од тада у притвору у Шевенингену чека пребацивање у један од европских затвора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана