Kojić: Političko Sarajevo ne želi procesuiranje Bošnjaka

Srna
Kojić: Političko Sarajevo ne želi procesuiranje Bošnjaka

Beograd - Svi koji su počinili zločine tokom rata u BiH treba da odgovaraju, ali je očigledno da današnje političko Sarajevo ne želi da budu procesuirani Bošnjaci koji su činili zločine, ne samo na lokaciji Kazani, gdje su ubijeni brojni srpski civili, već i u drugim slučajevima, rekao je Srni direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić.

Kojić je istakao da, kada je riječ o jami Kazani, pravda još nije zadovoljena, te da to nije jedino mjesto zločina počinjenih nad Srbima u Sarajevu i okolini koji su odvođeni iz stanova i sa ulica i svirepo ubijani.

"Postoje brojni dokazi i svjedoci o tome, sa imenima počinilaca tih zločina. Oni su dio sistema bošnjačke politike koja je tada djelovala u Sarajevu. Još nemamo odgovorne za mnoga nedjela", rekao je Kojić.

On je naveo da je na današnjoj promociji knjige "Izdaja" autora Milana Ljepojevića na Beogradskom sajmu govorio o slučaju djevojčice od devet godina koja je silovana ispred svoje zgrade u Sarajevu kada je krenula u prodavnicu.

"Kad god obilježavamo nekakve godišnjice konstatujemo da zločini nisu procesuirani i to mora da se promijeni ako želimo suživot i pomirenje", naglasio je Kojić.

Prema njegovim riječima, jedan broj političara u Sarajevu, djelujući preko Ustavnog suda i Tužilaštva, ne želi da budu procesuirani Bošnjaci za ono što su počinili Srbima tokom rata devedesetih godina, a istovremeno Srbe optužuju za genocid i zločin protiv čovječnosti.

"Na taj način, tim i drugim potezima, dovodi se u pitanje legitimitet republike Srpske u današnjem obliku", rekao je Kojić.

On je istakao da Ustavni sud i Tužilaštvo rade samo u interesu Bošnjaka i s ciljem razaranja BiH, a da se, istovremeno, prikazuje da Srbi žele razaranje BiH.

"Mi samo želimo da zločinci odgovaraju za ono što su učinili, za šta postoje materijalni dokazi", rekao je Kojić.

Na lokaciji Kazana na Trebeviću tokom rata u BiH ubijeni su brojni srpski civili, većinom građani Sarajeva. Iz jame na Kazanima nakon rata izvađeni su posmrtni ostaci 29 ljudi, a broj ubijenih zvanično nikada nije utvrđen.

Pripadnici takozvane Armije BiH su od 1991. do 1993. godine, prilikom racija, hvatali Srbe na sarajevskim ulicama i u stanovima i odvodili ih na kopanje rovova na Trebević, gdje se nalazila pećina Kazani u koju su ih bacali.

Za zločine na Kazanima od 1994. godine osuđeno je 14 pripadnika takozvane Armije BiH na kazne zatvora od 10 mjeseci do šest godina, a mnogi smatraju da su neke ubice još na slobodi.

Prema podacima Saveza logoraša Republike Srpske, u Sarajevu je tokom rata stradalo 8.800 Srba.

Prema podacima Saveza logoraša Republike Srpske, u Sarajevu je tokom rata bilo 126 logora za Srbe, te da je, prema popisu iz 1991. godine, u tom gradu prije rata živjelo više od 156.000 Srba, a sada ih nema ni 6.000.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana