Kojić: Ne želim polemisati sa onim koji skreću pažnju sa hapšenja Dudakovića

Srna
Kojić: Ne želim polemisati sa onim koji skreću pažnju sa hapšenja Dudakovića

Banjaluka - Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić izjavio je Srni da ne želi da ulazi u polemiku sa ministrom bezbjednosti u Savjetu ministara Draganom Mektićem koji, prozivanjem Centra, želi da skrene pažnju sa hapšenja Atifa Dudakovića i "ubere jeftine političke poene".

Na pitanje Srne da prokometariše Mektićevu izjavu da "Centar nije učinio ništa da doprinese hapšenju Dudakovića", Kojić je rekao da je Mektićeva izjava u duhu njegovih starih navika optuživanja institucija Srpske za bilo šta, pa tako i za ovaj događaj.

"To što neko želi da ospori rad bilo koje institucije Republike Srpske pa tako i Centra, a dolazi iz srpskog naroda je zaista nedopustivo, a polemisanje na takav način tumačim kao namjeru da se skrene pažnja sa hapštenja Atifa Dudakovića i drugih lica u ovako velikom predmetu", ocijenio je Kojić.

On je istakao da je Sipa izvršila operativnu naredbu tužioca da danas liši slobode 12 lica, među kojima je i Atif Dudaković, kao što je i ranije činila kada je hapsila stotine Srba.

On je ponovio da je Republički centar, u skladu sa svojim nadležnostima, dostavio više od 8.000 stranica dokaza i dokumentacije, kao i nekoliko video-materijala koji su značajno doprinijeli optužnici i hapšenju.

"Mi posjedujemo zapisnike o svim ekshumacijama, identifikacijama, obradi tijela... Osim toga, Centar posjeduje popis žrtava i kompletnu dokumentaciju za svaku žrtva po imenu i prezimenu. Da vidim ko to smije da ospori", naglasio je Kojić.

On je istakao da je tužilac taj koji sprovodi kompletnu istragu i istražne radnje. "Svi mi ostali koji u tome učestvujemo, servis smo Tužilaštva i radimo po njegovom nalogu", dodao je Kojić.

On je rekao da će, ako bude bilo potrebe, pokazati svaki akt koji je sa njegovim potpisom dostavljen Tužilaštvu, kao i potvrdu o doprinosu koji je Centar dao u dokumetovanju predmeta protiv Dudakovića i ostalih uhapšenih.

Kojić je poručio svima, pa tako i ministru bezbjednosti u Savjetu bezbjednosti da sve što radi dokumentuje.

"Nikada nisam osporio ničiju ulogu u ovom predmetu, samo sam rekao šta smo mi uradili, a onaj ko želi da na osnovu manipulacija stiče jeftine političke poene - neka mu je na čast", rekao je Kojić, dodavši da je u kompletnom predmetu Centar sarađivao sa MUP-om Srpske.

On je još jednom pohvalio postupajućeg tužioca, koji je uprkos svim pritiscima, smogao snage da predmet dovede do kraja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana