Којић: Ми не тражимо нестале, већ сакривене

Срна
Којић: Ми не тражимо нестале, већ сакривене

Бањалука - Директор Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина Милорад Којић истакао је да су представници Федерације БиХ још 2004. године понудили да српској страни предају локације са тијелима несталих са возућко - озренског ратишта, али да то до данас није урађено, те поручио да и даље нико из одреда “Ел муџахедин” није одговарао за тешке злочине.

“И даље се трага за 129 лица /са тог ратишта/. Ми не тражимо нестале, већ сакривене”, рекао је Којић на конференцији за новинаре у Београду, поводом 23 године од страдања Срба у Возући и на Озрену.


Којић је навео да су још 2004. године комисији из ФБиХ предате локације о несталим Бошњацима из Сребренице, а да је српској страни понуђено да им се предају локације са тијелима несталих са возућко-озренског ратишта.

“То није урађено. То значи да ти из ФБиХ који су понудили знају гдје су и неће да нам кажу. Зато и кажем, ми не тражимо нестале, већ сакривене”, рекао је Којић.

Он је указао да Хашки трибунал и правосудни органи БиХ нису били довољно активни у процесуирању одговорних за злочине над Србима, укључујући одсијецање глава на том ратишту.

“Када је ријеч о 10. септембру /1995. године, када су Срби прогнани из Возуће у офанзиви жФарзж/, то је једна тешка судбина која је задесила српски народ. Прво одсијецање глава било је управо на Возући. То је рађено Србима”, рекао је Којић.

Он је напоменуо да се данас цијели свијет згражава над тим шта ради “Исламска држава” и како одсијецају главе, а нико није хтио да обрати пажњу на то да су исти ти 1995. године на исти начин одсијецали српске главе.

“Нико од припадника одреда жЕл муџахединж није процесуиран, многи од њих данас живе у ФБиХ или на рубним дијеловима Републике Српске и представљају опасност, али је очигледно да првосудне институције не желе да они буду процесуирани”, рекао је Којић на конференцију за новинаре у Београду, коју су организовали Завичајно удружење Завидовићана из Добоја и Представништво Републике Српске у Србији.

Којић је истакао да Републички центар годинама помаже Завичајном удружењу да гради културу сјећања и памћења.

“Онај ко контролише прошлост, контролише садашњост и креира будућност генерацијама које долазе. Ми немамо право, због свих обезглављених Срба у Возући, да заборавимо шта се десило”, истакао је Којић.

Председник Завичајног удружења Завидовићана Зоран Благојевић навео је да оно што су за Србију Кошаре, то је за Републику Српску Возућа.

“Никада нећемо заборавити наше жртве и наше нестале”, рекао је Благојевић и изразио задовољство што ће у маршу “Стазама егзодуса” 10. септембра учествовати и велики број младих.

Он је најавио и да ће свечана академија, поводом обиљежавања 23 године од страдања Срба у Возући и на Озрену, бити одржана 6. септембра у Добоју, а којој би требало да присуствује предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Благојевић је напоменуо да ће 11. марш “Стазама егзодуса” бити организован 10. септембра у знак сећања на побијено и прогнано српско становништо.

Он је подсјетио да је прије 23 године у акцији такозване Армије БиХ спаљено 30 села, протјерано 1.920 породица са 7.680 чланова, а убијено 459 српских бораца и цивила.

Према његовим ријечима, и 23 године након егзодуса Срба из Возуће, као и насеља у долини ријеке Криваје и јужног дијела Озрена, непозната је судбина 129 несталих бораца Војске Републике Српске и цивила.

Из Завичајног удружења Завидовићана из Добоја подсјетили су да су Срби из Возуће прогнани у операцији такозване Армије БиХ “Фарз”, која је трајала од 10. до 24. септембра 1995. године, а претходило јој је НАТО бомбардовање и уништавање цивилних репетитора и објеката.

Око 23.000 војника Другог и Трећег корпуса такозване Армије БиХ, одреда “Ел муџахедин”, те уз подршку НАТО снага за брза дејства, нападали су три лаке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана