Kojić: Karadžić i Mladić podržavaju odluku Parlamenta da odbaci izvještaj o Srebrenici

Srna
Kojić: Karadžić i Mladić podržavaju odluku Parlamenta da odbaci izvještaj o Srebrenici

Banjaluka - Prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić i general Ratko Mladić u potpunosti podržavaju odluku parlamenta Srpske da odbaci izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice u julu 1995. godine, kako bi se utvrdila puna istina i dokazala i srpska stradanja, rekao je direktor Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina Milorad Kojić.

Kojić, koji je danas u Hagu posjetio Karadžića i Mladića, rekao je da je srećan što je imao priliku da razgovara sa srpskim herojima o važnim stvarima koje se tiču nastanka Republike Srpske, ali i potrebe njenog očuvanja.

“Imali smo priliku da provedemo šest časova u razgovoru o svim životnim pitanjima i potrebi ove generacije da sačuvamo ono što nam je dato, a to je, prije svega, Republika Srpska”, rekao je Kojić Srni.

On je rekao da će posjetu nastaviti i sutra, dodajući da je Centar u posljednje četiri godine pomagao u procesima koji se vode, ne samo protiv Karadžića i Mladića, već i u procesima protiv Republike Srpske i srpskog naroda, jer se nametanjem kolektivne odgovornosti pokušava nametnuti i teza da Srpska ne postoji i da Srbi treba da budu dio nečeg što se zove unitarna BiH.

“Imamo potrebu da sačuvamo Republiku Srpsku i naš identitet, što smo danas i zaključili, a to je moguće samo putem potpune istine”, naglasio je Kojić.

On je podsjetio da su devedesetih godina prošlog vijeka donošene teške odluke. “Najvažnije je da smo se izborili za postojanje Srpske i da nam je ostavljen zavjet da sačuvamo ono što je krvlju stečeno”, rekao je Kojić.

Narodna skupština Republike Srpske jednoglasno je odbacila izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine i zatražila od Vlade da ga stavi van snage i formira dvije nezavisne međunarodne komisije za utvrđivanje istine - o stradanju svih naroda na području srebreničke regije i o stradanju Srba u Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana