Kojić: Institut ne može da postoji ako ne želi da radi u interesu svih

Srna
Kojić: Institut ne može da postoji ako ne želi da radi u interesu svih

Banjaluka - Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je večeras da Institut za nestala lica BiH ne može da postoji ako ne želi da radi ravnopravno, jednako u interesu svih naroda, a prije svega porodica žrtava.

Kojić je rekao da se još traga za 1.662 nestala pripadnika Vojske Republike Srpske i civila, od kojih je oko 600 vojnika, kao i da je “660 neidentifikovanih posmrtnih ostataka koji se ne mogu identifikovati zbog raznih razloga”.

On je naveo da je u periodu od završetka rata do 2008. pronađeno i identifikovano 3.454 lica srpske nacionalnosti, a da su od početka rada Instituta za nestala lica BiH 2008. godine identifikovana 384 lica srpske nacionalnosti.

Kojić je dodao da je riječ o potpunom zastoju od formiranja Instituta.

“Očigledno je da su u momentu kada je to bila entitetska nadležnost, o čemu govore podaci, rezultati bili daleko veći”, izjavio je Kojić za Alternativnu televiziju.

Odgovarajući na pitanje može li se očekivati pomak u radu Instituta, on je rekao da je to “vrlo teško u ovakvoj situaciji”.

“Mi smo prošle godine pred Predstavničkim domom /parlamenta BiH/ pokrenuli pitanje da se ukine Institut za nestala lica i, s obzirom da je to bilo pred izbore u vrijeme kada se nije ni sastajao Predstavnički dom, a da sada još nije konstituisana vlast na nivou BiH, očekujem da ćemo poslije formiranja vlasti na nivou BiH u potpunosti to pokrenuti, zajedno sa porodicama, ne samoinicijativno”, rekao je Kojić.

Govoreći o presudama za ratne zločine, Kojić je rekao da mnogi nevini Srbi danas leže u zatvorima “zato što su Bošnjaci, posebno kada je riječ o Srebrenici, napravili neku vrstu morbidnog brenda i pritiska”.

Prema njegovim riječima, međunarodna zajednica učestvuje u tome od osnivanja Haškog tribunala i danas do rada pravosudnih institucija, “jer oni žele da peru svoju ulogu koju su imali u ratu u BiH, a ta uloga je bila da su isključivo bili na strani Bošnjaka”.

“Mi danas imamo katastrofalan odnos i u onim situacijama gdje se pokrenu neki procesi, sud donese ili oslobađajuću presudu, kao što je bilo u slučaju Nasera Orića ili dosudi minimalne kazne zatvora, odnosno kazne zatvora ispod zakonskog minimuma, što je nedopustivo”, dodao je Kojić.

On je naveo da se sada vode predmeti protiv tri bošnjačka generala, ali da je problem što sistem ne funkcioniše.

“Postoje predmeti i ima odgovornih ljudi koji hoće da rade, ali taj sud /Sud BiH/, koji je nakaradno postavljen, i tužilaštvo koje nije sistemski uređeno da ima jednak pristup prema svima, upravo stvaraju takvu sliku. Ono što jeste, jeste da se stvori takva slika da smo mi genocidan narod”, rekao je Kojić.

On je dodao da “zato jeste bilo i udara prema Ustavnom sudu i odluke Ustavnog suda kada je riječ o Danu Republike”.

“Mi se borimo protiv toga i moramo da se borimo. Međutim, pravosuđe mora da doživi potpunu rekonstrukciju od temelja ne bi li se još u naredne tri do četiri godine, koliko je realno vrijeme za procesuiranje predmeta ratnih zločina jer biologija čini svoje, nestaju počinioci i svjedoci, kako bi se mogla još procesuirati neka od ovih lica koja su počinila ratne zločine”, naglasio je Kojić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana