Којић: Хрватска води монтирани процес против Лукајића

Срна
Којић: Хрватска води монтирани процес против Лукајића

Бањалука - Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић изјавио је да се у Хрватској води монтиран процес против Данета Лукајића, док при том Хрватска у потпуности занемарује све злочине које су хрватски држављани починили 1992. у Посавини и 1995. године над Србима у западнокрајишким општинама.

 “Против Лукајића се у Хрватској води монтиран процес гдје на основу некаквих наводних доказа покушавају да му напишу оптужницу и стално му продужавају притвор”, рекао је Којић Срни.

Он је истакао да се пред правосуђем Хрватске не процесуирају предмети ратних злочина који долазе из БиХ јер је ријеч о хрватским држављанима.

Којић је подсјетио да су хрватске власти 2015. године забраниле приступ архивама институцијама и другим органима који се баве питањима ратних злочина како би на тај начин заштитиле злочинце из реда хрватског народа и прикриле злочине.

“У Хрватској нема процеса који се воде против Хрвата за те злочине и то најбоље говори о двоструким аршинима и потреби да Србима пресуђују у монтираним процесима, а да своје држављане у потпуности заштите од процесуирања за почињене злочине”, напомиње Којић.

Он је рекао да је Република Српска путем надзорног тијела тражила да се у оквиру билатералних односа министарстава иностраних послова БиХ и Хрватске откочи процес којим је забрањен приступ архивама како би одређени предмети добили судски епилог.

“Никада није било одговора из Хрватске, нису дозволили приступ тим архивама, а што не може ни на који начин да допринесе помирењу у региону јер сви треба да се суоче са тамном страном своје прошлости и на тај начин да се крене путем помирења”, истакао је Којић.

Он је додао да Хрватска директно опструише помирење не процесуирајући своје држављане за страшне злочине почињене током агресије над српским народом, истичући да у монтираним процесима Хрватска покушава да наметне колективну одговорност српског народа.

Некадашњи официр у органима безбједности Пете војне области ЈНА Дане Лукајић /67/ ухапшен је 30. јуна у Личком Петровом Селу због сумње да је починио злочин против ратних заробљеника у логору Мањача код Бањалуке у септембру 1992. године, саопштено је раније из хрватске полиције.

Лукајић, који је члан Удружења “Јадовно 1941”, ухапшен је док је путовао на обиљежавање Дана сјећања на Јадовно и 77 година од страдања више од 40.000 људи у комплексу усташких логора смрти Госпић-Јадовно-Паг.

Замјеник портпарола Жупанијског суда у Загребу Ива Керо рекла је Срни да је Лукајићу продужен притвор до 30. новембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана