Који градоначелници и начелници иду у НС РС?

ATV
Који градоначелници и начелници иду у НС РС?

Двојица градоначелника и начелник, редом из СНСД-а, изгласани су у Народну скупштину Републике Српске - према досадашњим изборним резултатима.

Од њих, највише гласова освојио је Лука Петровић, градоначелник Требиња. Петровић је прије четири године први пут ушао у парламент, али се вратио у Требиње 2016, када је побиједио на локалним изборима. Генерални секретар СНСД-а каже да је још рано причати о прихватању мандата.

"Наравно да ће се на органима странке одлучивати о даљем развоју догађаја. Треба сачекати да се прогласе званични резултати, и да се каже ко су посланици, и сигурно је да ће на основу тога органи странке одлучити на који начин ћемо ми даље радити", истакао је Лука Петровић, градоначелник Требиња.

Петровић је у деветој Изборној јединици освојио скоро 16 хиљада гласова, по чему је другопласирани СНСД-овац у Републици Српској. Одмах иза њега по броју гласова је Зоран Стевановић, који је већ 11 година на челу Зворника. Стевановић, који се није прије кандидовао за неко законодавно тијело, најрадије би да остане у Подрињу.

"Мени је сав живот везан за Зворник. Ја немам намјеру никуда да идем. Али ако буде требало, спреман сам и на то. Како партија буде рекла, тако ћемо", нагласио је Зоран Стевановић, градоначелник Зворника.

Дарко Томаш, прњаворски начелник, убрзо након избора је казао да је његова намјера да остане први човјек општине. Начелник Шипова и бивши посланик СНСД-а, Милан Ковач, тренутно је "испод црте". Ако друга имена на листи испред њега у Изборној јединици три уђу у извршну власт, он би на мала врата опет ушао у парламент.

"Да ли ћу евентуално напустити позицију начелника, прећи у функцију посланика - ја сам био и посланик, и начелник. О том по том. Видјећемо", истакао је Милан Ковач, начелник Шипова.

Након што буду утврђени званични резултати, изабрани посланици одлучице да ли ће прихватити мандате. Ако их одбију, мандати се додјељују кандидатима са највише гласова у њиховој изборној јединици. Излазак на опште изборе са начелничких позиција се није свима посрећио. Раденко Рељић, начелник Козарске Дубице из СНСД-а, није прошао. Милева Комленовић из Калиновика је тренутно "на ивици".

Од три СДС-ова начелника на гласачким листићима, ниједан није постао парламентарац. Милован Бјелица, начелник Сокоца, није добио повјерење гласача у осмој Изборној јединици. У деветој, нису прошли Ненад Абрамовић из Берковића, и Горан Караџић из Чајнича.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана