Koje strane jezike govore kandidati za člana Predsjedništva BiH?

radiosarajevo.ba
Koje strane jezike govore kandidati za člana Predsjedništva BiH?

SARAJEVO - Posljednjih dana su u našoj zemlji veliku prašinu podigle mnogobrojne kandidature za članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine na predstojećim izborima.

Kako se čini, ova pozicija je izuzetno atraktivna za mnoge. Radiosarajevo.ba je istraživao koliko su kandidati za članove Predsjedništva BiH atraktivni za ovu poziciju kroz njihovo poznavanje i upotrebu stranih jezika.

Naime, kao što je poznato primarna nadležnost Predsjedništva BiH je vanjska politika te predstavljanje BiH u međunarodnim i evropskim organizacijama i institucijama, vođenje pregovora za zaključenje međunarodnih ugovora, a za efikasno djelovanje izuzetno su važne diplomatske kvalifikacije kao što su poznavanje stranih jezika, i to onih diplomatskih; engleskog i francuskog, ali i inostranih političara, državnika, njihovog načina djelovanja...

Pošli smo od poznavanja stranih jezika kandidata za članove Predsjedništva. Podaci do kojih smo mogli doći su više nego interesantni, no nismo sigurni koliko su relevantni s obzirom na to da postoji razlika u poznavanje jezika i njegovom aktivnom korištenju.

Tako, kako se čini, jezički je najpismeniji Mirsad Kebo, sadašnji  potpredsjednik Federacije BiH, a nezavisni kandidat za člana Predsjedništva BiH na predstojećim izborima. Prema njegovoj biografiji, on govori arapski, turski i engleski jezik.

Kebu slijedi još jedan nezavisni kandidat Mustafa Cerić, koji govori engleski i arapski.

Mladen Ivanić, kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH, aktivno govori engleski i njemački jezik, dok je njegova protivnica Željka Cvijanović profesor engleskog jezika.

Nadalje, njemački i engleski govori i Emir Suljagić, kandidat DF-a za člana Predsjedništva BiH.

Sefer Halilović, predsjednik BPS-a i kandidat za Predsjedništvo, sudeći prema njegovoj biografiji perfektno govori ruski jezik.

Bakir Izetbegović, aktuleni član Predsjedništva BiH iz redova bošnjačkog naroda i kandidat SDA na predstojećim izborima, tečno govori engleski jezik.

Koji strani jezik govori Fahrudnin Radončić nismo mogli saznati.

Kada je u pitanju Martin Raguž, kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH iz redova HDZ-a 1990, on govori engleski jezik, ne naročito aktivno.

Dragan Čović, kako smo mogli saznati, ne govori aktivno niti jedan strani jezik.

Bakir Hadžiomerović govori aktivno engleski jezik.

Kako se čini, kandidati su spremni za funkciju člana Predsjedništva BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana