Kod migranata pronađena puška, četiri pištolja i prigušivači

Kod migranata pronađena puška, četiri pištolja i prigušivači 25.09.2018 08:44 | ATV

Veliku količinu naoružanja kantonalna policija Sarajeva našla je kod dvojice migranata. Kada su od sumnjivih lica zatražili dokumenta, oni su pokušali da pobjegnu, ali su ih policajci ubrzo stigli. Kod uhapšenih su nađena dokumenta koja su dokaz da se radi o državljanima Sirije i Alžira, a pretresom stanova na adresama na kojima su prijavljeni nađeno je naoružanje.

“Da, izvršeno je više uviđaja, na više lokacija na području opštine Centar i Stari grad, prilikom kojih je pronađena jedna puška, četiri pištolja, prigušivač i preko sto metaka različitog kalibra. O svemu je obavješten tužilac kantonalnog Tužilaštva Sarajevo i Služba za poslove sa strancima,” rekao je Suvada Kuldija, portparol MUP-a Kantona Sarajevo.

U Službi za poslove sa strancima BiH danas nisu htjeli da daju izjave, a ministar bezbjednosti Dragan Mektić, na naše pozive nije odgovarao. Kantonalna policija i danas je patrolirala ulicama u kojima je juče bila potjera.

Filmska potjera za naoružanim migrantima odvijala se kod hotela “Holdej” koja se nalazi preko puta zgrade Parlamenta BiH.”

Već godinu upozoravamo na bezbjednosne rizike koje sa sobom nose migranti, kaže direktor policije Republike Srpske Darko Ćulum. Zbog dešavanja u Sarajevu, u Srpskoj je biti pojačana kontrola.

“Treba dići stepen opreza i bezbjednosti na viši nivo, kada je u pitanju migranska kriza, jer sama činjenica da se kod pojedinih migranata nalazi i oružje govori o toj ozbiljnosti i toj komleksnoj situaciji kada je u pitanju migranska kriza,” rekao je Ćulum.

U Parlamentu BiH malo ko i obraća pažnju na opasnost koju sa sobom nosi migrantska kriza. Staša Košarac, šef Kluba SNSD-a PD PS BiH, tvrdi da su naoružani migranti rezultat, kako kaže, nesposobnosti vladajućih partnera na nivou BiH koji su dozvolili da se migranti slobodno kreću.  

“Da vršljaju po svim gradovima BiH, i ono što jeste definitivno zabrinjava činjenica da među njima postoje naoružani ljudi koji definitivno jesu bezbjednosna prijetnja za sve nas u BiH, a ono što je potpuno vidljivo da zajednički nivo ništa nije uradio. Ključnu odgovornost snosi Mektić i ta koalicija SDS-a i SDA,” rekao je Košarac.

Istoriograf Radovan Kalabić, gostujući u emisiji “Ćirilica”, rekao je da je zahvaljujući odlučnom stavu  predsjednika Republike Srpske, Srpska ostala zaštićena. U protivnom imali bi kampove.

“Zahvaljujući jednom odlučnom stavu predsjednika Milorada Dodika nije taj talas uletio u samu Republiku Srpsku, a kad bi se pitale ove strukture u Sarajevu, već bi mi imali kampove u Srpske,” kaže Kalabić.

Migranti se i danas šetaju ulicama Sarajeva. Sirijac i Alžirac koji su juče uhapšeni sa oružjem biće predati kantonalnom Tužilaštvu u Sarajevu, potvrđeno je ATV-u.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica