Коцијанчич: Могеринијева све вријеме била на састанку

Срна
Коцијанчич: Могеринијева све вријеме била на састанку

Београд - Из Брисела демантују писање медија да је високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини напустила данашњи састанак Савјета за придруживање и стабилизацију ЕУ и Косова због инсистирања премијера самопроглашеног Косова Рамуша Харадинаја да се повећа учешће САД у дијалогу, који под окриљем ЕУ воде Београд и Приштине.

„Састанак Савјета о стабилизацији и придруживању је одржан и високи представник је све вријеме била тамо“, саопштила је портпарол Европске комисије Маја Коцијанчич.

Коцијанчичева је додала да ЕУ блиско сарађује са САД на западном Балкану, укључујући и дијалог о нормализацији односа.

ЕУ је јутрос изненада отказала конференцију за медије на којој је требало да Могеринијева и Харадинај представе закључке Савјета о стаблизацији и придруживању између ЕУ и Косова, а званично објашњење европске стране било је да је конференција отказан због „агенде“ званичника, преноси РТС.

Косовски медији су, позивајући се на своје изворе у Бриселу, јавили о „лошој амосфери“ која је владала током овог састанка.

Наведено је да је косовски премијер, између осталог, инсистирао на већем учешћу САД у процесу дијалога између Београда и Приштине коме посредује ЕУ.

Извор Радија „Слободна Европа“ навео је да је Могеринијева „схватила то лично и напустила састанак и више се није вратила“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана