Kočićeva borba za slobodu ne tamni

Anita Janković
Kočićeva borba za slobodu ne tamni

Banjaluka - Tradicionalnom borbom bikova za nagradu "Jablan" u Stričićima kod Banjaluke juče je završen 51. "Kočićev zbor" kojem je prisustvovalo oko 30.000 posjetilaca.

Do zatvaranja ovog broja "Glasa Srpske" nije bilo poznato koji je bik odnio pobjedu i svom vlasniku donio nagradu koja nosi naziv po čuvenom junaku Petra Kočića. U Kočićevu čast održan je niz kulturno-zabavnih manifestacija, a služen je i parastos i položeni su vijenci na spomenik palim borcima Vojske RS u proteklom ratu. Dobitnik ovogodišnje "Kočićeve nagrade" za životno djelo je književnik Milisav Savić, dok je nagrada "Zmijanjče" pripala učenici Osnovne škole "Georgi Stojkov Rakovski" iz Banjaluke Seleni Berić.

- Svaka književnost koja želi biti vizionarska ne može bez Kočića - besjedio je Savić.

Centralnoj manifestaciji prisustvovao je i predsjednik RS Milorad Dodik koji je istakao važnost masovnog posjećivanja "Kočićevog zbora" naglasivši da ovaj pisac simbolizuje vjekovnu borbu za slobodu.

- U skladu sa tradicijom obilježavamo ovaj dan jer je Kočić simbol slobodarstva i slobode srpskog naroda na ovim prostorima. To je čovjek koji se u uslovima sličnim današnjim zdušno borio za afirmaciju našeg naroda, jezika i pisma - rekao je Dodik.

Dodao je da Kočić nije odustajao od svoje ideje da brani Srbe iako je bio proganjan, zatvaran i kažnjavan.

- Velika posjećenost ovom zboru samo govori da slobodarski duh nije napustio naš narod. Mi znamo naše ciljeve i uspjećemo da budemo gospodari i svoji na svome - kazao je Dodik.

U Dodikovom društvu na Manjaču je stigao i ministar u Vladi Srbije Aleksandar Vulin koji je istakao da dugo nije bio na "Kočićevom zboru" i da mu je velika čast što je sa srpskim narodom u Stričićima.

- Narod koji ima Kočića može da bude ponosan, to je intelektualac koji je voleo svoj narod, borio se i žrtvovao. On je verovao u Srbe i ostavio dela koja su nam učinila veliku uslugu - istakao je Vulin.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, koji je dao veliki doprinos u pripremama za "Kočićev zbor", rekao je da je organizacija trajala sedmicama.

- Kočić je zaslužio da ga čuvamo od zaborava. On je aktuelan i danas kao što je bio i prije više od 100 godina - istakao je Čubrilović.

Najveća atrakcija narodnog zbora na Manjači kao i ranijih godina bila je tradicionalna borba bikova za nagradu "Jablan". Na velikoj zborovskoj poljani sjatilo se i staro i mlado da posmatra okršaje gorostasa, a nerijetki su glasno navijali za svoje favorite. Na Livadi iznad bučilišta borbu je posmatrao Stanislav Petković.

- Odselio sam u Srbiju 1975. godine i od tada svake godine dolazim na ovaj dan da se sastanem sa rodbinom i prijateljima, da se prisjetimo starih vremena i proveselimo - rekao je Petković.

Vlasnici su s ponosom predstavljali svoje bikove i mudro odmjeravali protivničke. Ivica Ladan iz Jajca doveo je gorostasa Medonju teškog 850 kilograma.

- Medonji je ovo peto učešće na "Kočićevom zboru", a prošle godine je bio pobjednik - rekao je Ladan.

Koji metar od Medonje rikao je bik Krilonja, kojeg je na koridu doveo Mirko Tomić iz Mrkonjić Grada.

- Ovo je 12. godina da dovodim svoje bikove na Manjaču, a četiri puta su odnijeli pobjedu - rekao je Tomić.

Organizator koride Dušan Savanović ističe da je zainteresovanost za borbu ove godine bila znatno veća nego ranijih godina i da je prijavljen rekordan broj učesnika.

- U koridu će izaći 27 bikova i to 16 u lakoj kategoriji i 11 u teškoj - rekao je Savanović.

Od planinskog sunca posjetioci su zaklon potražili u nekom od šatora iz kojih su se miješali zvukovi muzike i mirisi pečenja i roštilja, a zabave nije manjkalo ni za najmlađe.

Svečana akademija

Nedeljko Čubrilović je na svečanoj akademiji pod nazivom "Gorostas Kočić" rekao da smo svjedoci da naš narod ne može da ostvari mnoga prava i izrazio nadu da će i današnje i buduće generacije znati da slijede Kočićevu misao i djelo.

- Kočićeva borba za pravdu i nacionalnu svijest aktuelna je i danas - rekao je Čubrilović.

Predsjednik Zavičajnog udruženja "Zmijanje" iz Banjaluke Vitomir Popović rekao je da je i RS građena u skladu sa Kočićevom porukom da je onaj ko iskreno i strasno ljubi istinu, slobodu i otadžbinu, prezren i gladan kao pas.

- Samo veliki kao što je Kočić u prošlosti, pišu nama za sadašnjost i budućnost - rekao je Popović na svečanoj akademiji u Narodnom pozorištu RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana