Кочићева борба за слободу не тамни

Анита Јанковић
Кочићева борба за слободу не тамни

Бањалука - Традиционалном борбом бикова за награду "Јаблан" у Стричићима код Бањалуке јуче је завршен 51. "Кочићев збор" којем је присуствовало око 30.000 посјетилаца.

До затварања овог броја "Гласа Српске" није било познато који је бик однио побједу и свом власнику донио награду која носи назив по чувеном јунаку Петра Кочића. У Кочићеву част одржан је низ културно-забавних манифестација, а служен је и парастос и положени су вијенци на споменик палим борцима Војске РС у протеклом рату. Добитник овогодишње "Кочићеве награде" за животно дјело је књижевник Милисав Савић, док је награда "Змијањче" припала ученици Основне школе "Георги Стојков Раковски" из Бањалуке Селени Берић.

- Свака књижевност која жели бити визионарска не може без Кочића - бесједио је Савић.

Централној манифестацији присуствовао је и предсједник РС Милорад Додик који је истакао важност масовног посјећивања "Кочићевог збора" нагласивши да овај писац симболизује вјековну борбу за слободу.

- У складу са традицијом обиљежавамо овај дан јер је Кочић симбол слободарства и слободе српског народа на овим просторима. То је човјек који се у условима сличним данашњим здушно борио за афирмацију нашег народа, језика и писма - рекао је Додик.

Додао је да Кочић није одустајао од своје идеје да брани Србе иако је био прогањан, затваран и кажњаван.

- Велика посјећеност овом збору само говори да слободарски дух није напустио наш народ. Ми знамо наше циљеве и успјећемо да будемо господари и своји на своме - казао је Додик.

У Додиковом друштву на Мањачу је стигао и министар у Влади Србије Александар Вулин који је истакао да дуго није био на "Кочићевом збору" и да му је велика част што је са српским народом у Стричићима.

- Народ који има Кочића може да буде поносан, то је интелектуалац који је волео свој народ, борио се и жртвовао. Он је веровао у Србе и оставио дела која су нам учинила велику услугу - истакао је Вулин.

Предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић, који је дао велики допринос у припремама за "Кочићев збор", рекао је да је организација трајала седмицама.

- Кочић је заслужио да га чувамо од заборава. Он је актуелан и данас као што је био и прије више од 100 година - истакао је Чубриловић.

Највећа атракција народног збора на Мањачи као и ранијих година била је традиционална борба бикова за награду "Јаблан". На великој зборовској пољани сјатило се и старо и младо да посматра окршаје горостаса, а неријетки су гласно навијали за своје фаворите. На Ливади изнад бучилишта борбу је посматрао Станислав Петковић.

- Одселио сам у Србију 1975. године и од тада сваке године долазим на овај дан да се састанем са родбином и пријатељима, да се присјетимо старих времена и провеселимо - рекао је Петковић.

Власници су с поносом представљали своје бикове и мудро одмјеравали противничке. Ивица Ладан из Јајца довео је горостаса Медоњу тешког 850 килограма.

- Медоњи је ово пето учешће на "Кочићевом збору", а прошле године је био побједник - рекао је Ладан.

Који метар од Медоње рикао је бик Крилоња, којег је на кориду довео Мирко Томић из Мркоњић Града.

- Ово је 12. година да доводим своје бикове на Мањачу, а четири пута су однијели побједу - рекао је Томић.

Организатор кориде Душан Савановић истиче да је заинтересованост за борбу ове године била знатно већа него ранијих година и да је пријављен рекордан број учесника.

- У кориду ће изаћи 27 бикова и то 16 у лакој категорији и 11 у тешкој - рекао је Савановић.

Од планинског сунца посјетиоци су заклон потражили у неком од шатора из којих су се мијешали звукови музике и мириси печења и роштиља, а забаве није мањкало ни за најмлађе.

Свечана академија

Недељко Чубриловић је на свечаној академији под називом "Горостас Кочић" рекао да смо свједоци да наш народ не може да оствари многа права и изразио наду да ће и данашње и будуће генерације знати да слиједе Кочићеву мисао и дјело.

- Кочићева борба за правду и националну свијест актуелна је и данас - рекао је Чубриловић.

Предсједник Завичајног удружења "Змијање" из Бањалуке Витомир Поповић рекао је да је и РС грађена у складу са Кочићевом поруком да је онај ко искрено и страсно љуби истину, слободу и отаџбину, презрен и гладан као пас.

- Само велики као што је Кочић у прошлости, пишу нама за садашњост и будућност - рекао је Поповић на свечаној академији у Народном позоришту РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана