Коалиција »Домовина« заинтересована за Владу Српске

Срна
Коалиција »Домовина« заинтересована за Владу Српске

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је коалиција "Домовина" изразила спремност да партиципира у новој Влади Републике Српске, а разговори о том питању биће настављени.

"Наставићемо разговоре. Мени је драго што је изражена спремност ове коалиције да ради и да заједно са нама сачини нову већину у парламенту Српске", рекао је Додик након консултација са представницима коалиције "Домовина" о новом мандатару за састав Владе Републике Српске.

Додик је новинарима у Бањалуци рекао да ће у наредном периоду разговарати о детаљима о евентуалном учешћу у новој влади Републике Српске.

Он је рекао да су Бошњаци и Хрвати у Српској конститутиван народ и да је потребно разговарати и са њиховим политичким представницима.

Додик је упознао представнике ове коалиције да коалиција СНСД-ДНС-СП са осталим члановима скупштинске већине има  усаглашен приједлог за мандатара за састав нове Владе Републике Српске.

Он је рекао да не постоји ниједна препрека да се саопшти име мандатара, јер владајућа коалиција СНСД-ДНС-СП има већину у парламенту Српске.

Додик је рекао да није било ријечи о формирању власти на нивоу БиХ, али вјерује да је СНСД незаобилазан фактор у формирању власти и на овом нивоу. Он је оцијенио да би имплементација онога што је потписано раније била политичка карикатура.

Представник коалиције "Домовина" Рамиз Салкић рекао је да разумије да СНСД као најјача политичка странка у Српској располаже правом на позицију мандатара.

"Увјерени смо да ће СНСД изабрати најбољег кандидата. Коалиција 'Домовина' изразила је спремност да партиципира у новој Влади Републике Српске", рекао је Салкић.

Он истиче да та партиципација има одређене услове, који су познати од раније.

"Добили смо увјеравања да постоји простор да ријешимо проблеме који су оптерећивали један дио становништва у Републици Српској, као и увјеравања да у наредним састанцима можемо заједно радити на рјешавању евентуално и других отворених питања", истакао је Салкић.

Додаје да је задовољан састанком, о чему ће обавијестити органе СДА и нада се да ће се постићи конкретан договор.

Предсједник Српске данас ће о именовању мандатара разговарати са представницима ПУП-а и Савеза синдиката Републике Српске.

Састанак са представницима ПУП-а заказан је у 14.30, а Савеза синдиката у 15.30.

Консултације о именовању мандатара за састав Владе Републике Српске Додик је данас обавио и са ДНС-ом, СРС-ом, НС-ом, а јуче са делегацијом СНСД-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана