Ко за ИС ратује у Сирији, спреман је на исто и у БиХ

Nezavisne.com
Ко за ИС ратује у Сирији, спреман је на исто и у БиХ

Бањалука - Упозорење америчког Стејт департмента да посебна опасност од тероризма вреба у земљама у које се припадници Исламске државе враћају кућама, у Босни и Херцеговини треба веома озбиљно схватити, сматрају домаћи стручњаци.

"Ако је неко спреман да из БиХ, Србије, Македоније, Њемачке или Француске оде у Сирију да би ратовао за идеје ИС-а, онда је спреман да за исте циљеве ратује и код куће, по повратку са ратишта. У камповима Исламске државе регрути пролазе кроз врло добро осмишљену тромјесечну обуку која је мјешовитог, вјерско-војног карактера. По повратку, они су војно обучени и индоктринирани, и као такви представљају друштвену опасност", казао је Предраг Ћеранић, стручњак за безбједносна питања, и додао како је то и био разлог што ратницима ИС-а неке европске земље одузимају држављанство још док су на неком од ратишта, те се не могу вратити.

"Опасност да се вирус Исламске државе имплементира у БиХ је јако велика. По мом мишљењу, ради се о плановима да се, након пада Дамаска, рат пренесе на Балкан. Међутим, Влада Башара ел Асада (предсједника Сирије) одолијева, стога треба размишљати о томе да ли ће креаторе ИС издати стрпљење, те ће, и прије него што 'заврше посао' у Сирији, окренути се ка Балкану. Идеална база за почетак 'балканског рата' им је Косово", рекао је он.

Амерички Стејт департмент је у глобалном упозорењу о тероризму издатом прије неколико дана нагласио могућност потенцијалних терористичких напада Исламске државе, Ал Каиде и сродних организација у Европи, али и да је ситуација посебно опасна у земљама у које се припадници ИС-а враћају кући са свјетских ратишта. Допуњени извјештај се није базирао појединачно на конкретне земље, али је зато у претходном извјештају апостроф стављен једино на БиХ и Албанију као најзначајније изворе страних бораца Исламске државе. Стејт департмент је дио извјештаја посветио и грађанима, у којем их је упозорио да терористи увијек планирају прво нападе на систем јавног превоза, туристичке комплексе и слична мјеста гдје се у једном тренутку налази велики број људи. Подсјећања ради, овакви напади су се већ догађали у градовима као што су Москва, Лондон, Мадрид, Глазгов и Њујорк.

"Број бх. држављана бораца на свјетским ратиштима по истраживањима тренутно је око 100, сви они се могу вратити и шта онда да радимо. Тачно је да се већина њих никада не врати, да остају у формацијама и да се само селе са ратишта на ратиште. До сада су се једино враћали појединци који су дошли с циљем нове регрутације, али морамо бити спремни на све, а не надати се да ће бити добро", навео је Јасмин Ахић, професор на Факултету за криминалистику, криминологију и сигурносне студије у Сарајеву.

Он је истакао да је ситуација веома комплексна те да ће јаки себе увијек заштитити, док ће "мали" увијек бити на мети.

"Веома тешко се можемо супротставити таквим нападима, осим промјенама кривичног закона и акцијама као што су Дамаск 1, 2 и 3. Порука Стејт департмента је да се не уљуљкамо, да власти и обавјештајне службе буду на опрезу. Најбољи примјер за то је терористички чин у Зворнику, послије чега смо имали у свим медијима да су озбиљна упозорења долазила мјесецима прије напада. Нико ништа не предузме и шта се онда догоди? Имамо напад на полицијску станицу, што се нигдје не би смјело догодити", истакао је Ахић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана