Ко су судије које су одредиле Караџићу доживотни затвор?

Агенције
Ко су судије које су одредиле Караџићу доживотни затвор?

Хаг - Судије које су чиниле петочлано вијеће које је осудило Радована Караџића на доживотни затвор претходно су судили на Косову, у БиХ, Танзанији, Руанди и Источном Тимору.

Коначну пресуду Караџићу саопштио је предсједавајући Жалбеног вијећа Механизма за међународне кривичне судове (ММКС), дански судија Ван Јенсен.

Уз њега, у саставу вијећа биле су судије Вилијам Секуле из Танзаније, Хосе Соласа из Шпаније, Грасијела Сантана из Уругваја и Иво Роса из Португала.

Судија Јенсен тренутно обавља функцију судије ММКС-а и један је од троје дежурних судија у огранку ММКС-а у Аруши у Танзанији, а обављао је и дужност предсједника и предсједавајућег судије Претресног вијећа Међународног кривичног суда УН за Руанду (МКСР).

За судију ММКС-а, изабран је у децембру 2011. Између осталог, обављао је и функцију међународног судије у Мисији УН на Косову (УНМИК) од 2001. до 2002. године.

Члан Вијећа, судија Секуле је за судију ММКС-а изабран у децембру 2011., а прије него што је постао судија Жалбеног вијећа ММКС-а, обављао је дужност судије МКСР од маја 1995. до марта 2013. у Аруши, Танзанија, укључујући и функцију предсједавајућег Претресног вијећа II тог суда у два наврата - од јуна 1995. до јуна 1999. и од јуна 2001. до марта 2013. године.

Члан Вијећа, судија Соласа је за судију ММКС-а именован у децембру 2011, а уз бројне функције у склопу шпанског правосуђа, у својству међународног стручњака учествововао је у бројним програмима сарадње.

Био је судија извјестилац у предмету ''Сцилинго'' (2005) у вези са злочинима против човјечности почињеним за вријеме диктатуре у Аргентини, а од 2005. до 2007. године био је изабран за међународног судију Жалбеног одсјека Вијећа за ратне злочине Суда БиХ, а био је члан Жалбеног вијећа у предметима за ратне злочине против Николе Ковачевића, Радована Станковића и Бобана Шимшића.

Чланица Вијећа, судија Сантана у правосуђу ради од јула 1992. године, а функцију судије обавља од 1994. године, распоређена у различитим судовима на разним локацијама у Уругвају.

Од 2009. је ангажована у Кривичном суду у Монтевидеу у Уругвају, специјализованом за организовани криминал. Предавач је приватног међународног права, а тренутно води и различите облике обуке за судије у вези с кривичним процедуралним правом.

Члан Жалбеног вијећа ММКС-а Роса је на позицији судије од 1993. године, а тренутно је ангажован и у Португалском центру за правосудне студије од 2006 године.

Такође, био је судија-ментор за судије из земаља у развоју, с искуством у азијским и афричким државама, конкретно у Гвинеји Бисао и Источном Тимору гдје је обављао функцију привременог предсједника Апелационог суда.

Судија Роса је у Жалбено вијеће ММКС-а именован у септембру 2018. године, умјесто дотадашњег предсједавајућег Теодора Мерона, након што је изузеће затражила одбрана, пошто је Мерон на претходним суђењима доносио одређене закључке који се тичу Караџића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана