Ko su povratnici u Narodnu skupštinu

ATV
Ko su povratnici u Narodnu skupštinu

Nakon 88 odsto obrađenih biračkih mjesta, nema dileme da je SNSD i dalje najjači u Republici Srpskoj, sa 28 mandata - dok u samoj stranci očekuju da će u konačnici imati tri poslanika više. DNS, treća stranka po broju mandata u Narodnoj skupštini i jedan od najvećih izbornih dobitnika, naglašava da su glasači pozitivno reagovali na, kako kažu, njihovu orijentaciju ka budućnosti.

“Glasači su nagradili DNS. Nagradili su ono što smo govorili, nagradili su našu retoriku koja je bila miroljubiva, retoriku koja je sva bila usmjerena na ekonomiju i zapošljavanje”, kaže Marko Pavić, predsjednik DNS-a.

Prema još nezvaničnim rezultatima, skoro trećina poslanika se vraća u skupštinske klupe. 

Poznata imena poput Radovana Viškovića, Sonje Karadžić Jovičević, i Spomenke Stevanović se vraćaju u parlament, ali su mnogi drugi ispali. Dvije decenije Drage Kalabića u parlamentima Srpske i BiH su ovaj put stigle do kraja. 

Vojin Mitrović i Branislav Borenović idu put Sarajeva, ali se lista za Predstavnički dom nije posrećila Nenadu Stevandiću, Miroslavu Brčkalu i Adamu Šukalu. Nedeljku Milakoviću se nije isplatio prelazak u SDS tri mjeseca pred izbore, a Zlatku Maksimoviću solo izlazak na listi njegove Uspješne Srpske. Perica Bundalo nije ušao u parlament na listi PDP-a, kao ni drugi skupštinski opozicionari iz prethodnog saziva - Goran Đorđić, Zdravko Krsmanović, Nade Planinčević i Želimir Nešković. 

Među poslanike sigurno neće ni Vukota Govedarica, kandidat za predsjednika Srpske. koji je danas i priznao da nije zadovoljan rezultatima. Pojedini kandidati koji su dobili veliko povjerenje birača već kažu da neće prihvatati mandate. Darko Tomaš, načelnik Prnjavora, ostaje na čelu opštine, pa će umjesto njega u skupštinu sljedeći SNSD-ovac sa najboljim rezultatom u drugoj Izbornoj jedinici. 

Među zanimljivim imenima na listi mogućih poslanika je Gordana Vidović, vođa Seljačke stranke. Opštinska odbornica iz Modriče je zahvaljujući dogovoru sa PDP-om, na kompenzaciju “ušla” u parlament sa najmanjim brojem glasova - nešto više od 300. Na definitivnu potvrdu skupštinskih mandata ipak će da se pričeka. 

Osim glasova putem poste i glasova dijaspore, moguća je preraspodjela mandata ukoliko u Narodnoj skupštini ne budu najmanje po četiri hrvatska i bošnjačka poslanika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana