Ко су повратници у Народну скупштину

ATV
Ко су повратници у Народну скупштину

Након 88 одсто обрађених бирачких мјеста, нема дилеме да је СНСД и даље најјачи у Републици Српској, са 28 мандата - док у самој странци очекују да ће у коначници имати три посланика више. ДНС, трећа странка по броју мандата у Народној скупштини и један од највећих изборних добитника, наглашава да су гласачи позитивно реаговали на, како кажу, њихову оријентацију ка будућности.

“Гласачи су наградили ДНС. Наградили су оно што смо говорили, наградили су нашу реторику која је била мирољубива, реторику која је сва била усмјерена на економију и запошљавање”, каже Марко Павић, предсједник ДНС-а.

Према још незваничним резултатима, скоро трећина посланика се враћа у скупштинске клупе. 

Позната имена попут Радована Вишковића, Соње Караџић Јовичевић, и Споменке Стевановић се враћају у парламент, али су многи други испали. Двије деценије Драге Калабића у парламентима Српске и БиХ су овај пут стигле до краја. 

Војин Митровић и Бранислав Бореновић иду пут Сарајева, али се листа за Представнички дом није посрећила Ненаду Стевандићу, Мирославу Брчкалу и Адаму Шукалу. Недељку Милаковићу се није исплатио прелазак у СДС три мјесеца пред изборе, а Златку Максимовићу соло излазак на листи његове Успјешне Српске. Перица Бундало није ушао у парламент на листи ПДП-а, као ни други скупштински опозиционари из претходног сазива - Горан Ђорђић, Здравко Крсмановић, Наде Планинчевић и Желимир Нешковић. 

Међу посланике сигурно неће ни Вукота Говедарица, кандидат за предсједника Српске. који је данас и признао да није задовољан резултатима. Поједини кандидати који су добили велико повјерење бирача већ кажу да неће прихватати мандате. Дарко Томаш, начелник Прњавора, остаје на челу општине, па ће умјесто њега у скупштину сљедећи СНСД-овац са најбољим резултатом у другој Изборној јединици. 

Међу занимљивим именима на листи могућих посланика је Гордана Видовић, вођа Сељачке странке. Општинска одборница из Модриче је захваљујући договору са ПДП-ом, на компензацију “ушла” у парламент са најмањим бројем гласова - нешто више од 300. На дефинитивну потврду скупштинских мандата ипак ће да се причека. 

Осим гласова путем посте и гласова дијаспоре, могућа је прерасподјела мандата уколико у Народној скупштини не буду најмање по четири хрватска и бошњачка посланика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана