Ко се, зашто и по чијем налогу наоружава у ФБиХ?

РТРС
Ко се, зашто и по чијем налогу наоружава у ФБиХ?

Ванинституционална производња и промет наоружања и муниције у Федерацији и хвалоспјеви Изетбеговића и Новалића о достигнућима намјенске индустрије, и по данашњим реаговањима, у Српској је схваћена изузетно озбиљно. Од одговора на питање ко се, зашто и по чијем налогу наоружава, Српска неће одустати.

Реторика Бакира Изетбеговића многе је подсјетила на увертиру у крвави рат ж90-тих, када је Алија Изетбеговић жртвовао мир због властите идеологије, па наоружао и у рат послао туђу дјецу. Алијин син, политички и идеолошки насљедник Бакир Изетбеговић, поново опасно збори, што је, поручују из БОРС-а, опасно и нимало случајно.

- То је нешто преко чега се не смије олако прелазити и то не само из угла народа против кога су те изјаве уперене, јер су такве изјаве усмјерене против слободе свих нас - каже Миломир Савчић, предсједник Борачке организације Републике Српске.

Јасно је да се Бошњаци наоружавају, оцјена је из Уједињене Српске, а потврда, Изетбеговићево јавно објелодањивање. Лидер те странке Ненад Стевандић подсјећа да нелегално и ваниституционално наоружавање подлијеже кривичној одговорности и жали што је изостала адекватна реакција Срба у институцијама БиХ. Босићев позив и Иванићева тврдња да га није добио, каже Стевандић, довољно говори како штите интересе Српске у Сарајеву...

- Неки су схватили да су дужни да штите Изетбеговића и да жмире док он ради незаконите ствари, а у Републици Српској шире свађу и позивају на сукобе и немире - истиче Стевандић.

И благе или пак никакве реакције међународне заједнице на Изетбеговићеве пријетње "за не дај Боже" оружјем, безбједносним структурама Српске нису промакле. Мецене Бакира Изетбеговића подржавају његове тежње да ће Босну и Херцеговину, и поред противљења Српске, "прогутати" НАТО, оцјењују безбједњаци.

- Звецкање оружјем и ратнохушкачке изјаве нису само за посматрање у политичкој и вербалној сфери, већ и повод за провођење процедура и поштовања правила о контроли намјенске индустрије, јер ту, бојим се, постоје одређене злоупотребе - каже Предраг Ћеранић, професор Факултета безбједносних наука Бањалука.

Ћеранић оцјењује да Изетбеговић млађи игра и на карту српског нејединства, али да има далеко већи проблем- протести у Сарајеву озбиљнији су, јер осиромашени и изварани грађани немају разумијевања за његову "високу политику". Незадовољне ратне ветеране и њихове потомке сигурно се није усудио наоружати, али кога јесте?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана