Ко се од бошњачких политичара жалио странцима на рад ОБА-е?

РТРС
Ко се од бошњачких политичара жалио странцима на рад ОБА-е?

Навршава се годину дана од како је ОБА БиХ остала без парламентарног надзора.

Смјеном СНСД-ог Николе Шпираћа с мјеста предсједавајућег Заједничке комисије за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције то парламентарно тијело никада се није састало.

Хрватски члан Предсједништва Драган Човић изразио је забринутост због изостанка парламентарног надзора казавши да је ОБА у функцији једне политичке партије,једног народа па чак и једног човјека.

Само у држави каква је БиХ могуће је да кључна безбједносна служба годину дана буде без парламентарне а тиме и цивилне контроле.

По свему судећи ОБА биће без надзора до октобарских избора и новог сазива Заједничке комисије за надзор над радом Агенције, јер нема политичке воље да се постојећа Комисија састане и изабере предсједавајућег.

- Очигледно је да сједнице Комисије неће бити јер да је било намјере од оних који сазивају већ би то урадили, постоји могућност да замјеник предсједавајућег Комисије сазове Комисију , њен нерад има посљедице за Републику Српску али и цјелокупно становништво у БиХ - каже Борислав Бојић, члан Заједничке комисије за надзор над радом ОБА БиХ.

Хрватски члан Предсједништва нема дилему да се ОБА “отргла” контроли надлежних институција. Тврди да у служби дјелују параструктуре у функцији једног човјека. Иако није прецизирао, наслућује се да говори о Бакиру Изетбеговићу.

- Ако ја као члан Предсједништва немам информацију шта се дешава а морао бих на дневном нивоу имати информације о било каквом угрожавања безбједности у БиХ онда се морате забринути и мени је незамисливо да нема парламентарног надзора над таквом институцијом - напомиње Драган Човић, хрватски члан Предсједништва БиХ.

За разлику од Човића, Мирко Шаровић тврди да као члан Извршног обавјештајног одбора при Савјету министара БиХ, којег осим њега чине Денис Звиздић и Вјекослав Беванда, редовно добија индформације од директора ОБА БиХ.

- Што се тиче парламентарне контроле ја то не могу да коментаришем јер није у мом домену а ми редовно добијамо одговарајуће ионформације - истиче Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа БиХ.

Српски члан Предсједништва Младен Иванић очигледно има шта рећи о опструкцији ОБА о којој је говорио Драган Човић али само у дијалошкој емисији. Човић се, пак не либи да јавности предочи детаље и са затворених састанака са званичницима САД, ЕУ и Венецијанске комисије, на којима су двојица политичких лидера из Федерације изнијели тешке оптужбе на рачун ОБА БиХ.

- Један је казао да му се пријете хапшењем а други је казао да та Служба ради све да дестабилизује ту политичку опцију . Предсједник СДП-а и СББ-а то су рекли - наводи Човић.

Озбиљне оптужбе да је у служби једног народа и једне политичке опције и да селективно доставља информације надлежним бх институцијама разлог је више да се ОБА БиХ стави под парламентарну контролу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана