Ко кога плаћа у Тужилаштву и ВСТС БиХ?

nezavisne.com
Ко кога плаћа у Тужилаштву и ВСТС БиХ?

Сарајево - Од Тужилаштва БиХ и Високог судског и тужилачког савјета БиХ (ВСТС) јуче је затражено да парламенту БиХ положе рачуне по којем основу плате за својих 76 запосленика финансирају из донација, а не из буџета и на који начин су запослили ове људе.

Закључак, којим су затражени одговори од ВСТС-а и Тужилаштва, једногласно је усвојен на сједници Комисије за финансије и буџет Представничког дома бх. парламента, након што је анализиран Извјештај о извршењу буџета институција БиХ у првих шест мјесеци прошле године. У овом извјештају наведено је да ВСТС има укупно 137 запослених, од чега њих 54 плату не прима из буџета него из донатарских средстава. У случају Тужилаштва БиХ, од укупно 223 упослена, њих 22 плату прима из донација.

"По којем основу су ови људи запослени, како њима обрачунавају плате, ко им одређује висину плате, да ли су они ангажовани на систематизованим радним мјестима", упитала је представнике Министарства финанисија и трезора БиХ Душанка Мајкић, члан Комисије за финансије и буџет.

Из Министарства финансија одговорили су како ''ВСТС једноставно има такав начин запошљавања ради реализације уговора с међународним донаторима и да су ови запослени ангажовани на одређено вријеме".

"Слабо је то оправдање Министарства финансија и трезора. Министарство очито не зна ништа о одређеном броју људи који је запослен у институцијама БиХ, које нико не контролише. Ако их и плаћају из донација, морамо имати информације, јер су то донације за БиХ", упозорила је Мајкићева.

Милан Тегелтија, предсједник ВСТС-а, рекао је за Независне новине да ће, чим званично добије упит, парламентарној комисији доставити све тражене информације.

"Код нас је све чисто у вези са запошљавањем. Ми са страним донаторима имамо пројекте о унапређењу ефикасности правосудног система. Финансијски пројекти су одобрени од стране донатора па је ангажовано и пројектно особље. Ови запосленици плаћени су према пројектним условима и задацима", казао је Тегелтија истакавши да су ови радници, са уговором о дјелу, такође примљени на основу јавних конкурса.

"Они не раде на систематизованим радним мјестима. На таквим мјестима раде запослени чије плате су финансиране из буџета", додао је Тегелтија.

И из Тужилаштва БиХ тврде да ће, чим добију допис Комисије Представничког дома, упутити парламентарцима тражени одговор о запосленицима које плаћају из донација.

"Цјелокупна процедура ангажирања наведених радника реализована је у складу са законом, као и позитивним прописима, који се односе на ову област", одговорио је Борис Грубешић, портпарол Тужилаштва БиХ.

Џевад Некић, замјеник главног државног ревизора, упозорио је да су уговори о дјелу проблем већине институција БиХ.

"Такви уговори су извор непотизма. Људи буди ангажирани по уговору о дјелу, да би онда пречицом били примљени у стални радни однос", истакао је Некић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана