Ko je kriv za blokadu sredstava za izgradnju i održavanje puteva i autoputeva?

RTRS
Ko je kriv za blokadu sredstava za izgradnju i održavanje puteva i autoputeva?

U Bosni i Hercegovini blokirana su sredstva za izgradnju i održavanje puteva i autoputeva. Prema svemu sudeći, glavna kočnica u rukama je Vlade Federacije BiH. Od 1. februara ove godine, od kada se primjenjuju izmjene i dopune Zakona o akcizama, prikupljeno je više od 64,5 miliona KM.

Umjesto da se novac od putarina BiH nalazi na računima javnih preduzeća koja se bave gradnjom i održavanjem autoputeva i puteva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, više od 64,5 miliona KM blokirano je na podračunu Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Koeficijenti za raspodjelu finansijskih sredstava definisani su još 2009. godine. Time je za Srpsku određeno 39 odsto, za Federaciju BiH 59 i za Brčko Distrikt 2 odsto. Ni tada nije postojao puni konsenzus o ovoj raspodjeli, ali se odluka sprovodila kao privremena.

"Bilo je na prethodnoj sjednici Upravnog odbora spremno da se odluka izmijeni u tehinčkom smislu. Na prošloj sjednici je došlo do blokade, odnosno glasanja predstavnika Federacije protiv ove odluke. Ovaj put su ponovo rekli da će glasati protiv i predsjednik UO je procijenio da nema potrebe da se sastajemo", rekao je Zoran Tegeltija, ministar finansija Republike Srpske.

Federacija BiH nezadovoljna je trenutnom raspodjelom. Namjera im je promjena istih, najviše na štetu Brčko distrikta, a nešto manje na štetu Republike Srpske, navodi ministar finansija Srpske. Dodaje da ovo nisu prve opstrukcije Federacije.

"Mislimo da nisu u pravu i ne postoji nijedan način na koji bismo se mi odrekli dijela sredstava koji nama pripada, odnosno našim javnim preduzećima", kaže Tegeltija.

Podsjećamo da, kada su usvojene izmjene i dopune Zakona o akcizama, u istom setu su usvojene i dopune Zakona i sistemu indirektnog oporezivanja i dopune Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda.

Tako je otvoren poseban podračun Jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje, gdje se prikupljaju sredstva od putarine namijenjene izgradnji i održavanju puteva i autoputeva u BiH, što znači da najveću štetu u cijeloj priči trpe javna preduzeća "Putevi" i "Autoputevi" Republike Srpske, kao i "Autocesta" u Federaciji BiH.

"Prvi problem s kojim bismo se mi mogli suočiti u neko dogledno vrijeme jeste prispjeće rata za vraćanje kredita koje nećemo biti u stanju da vratimo. S druge strane, svi ti krediti koje smo uzeli garant je bila Republika Srpska i BiH, tako da se praktično problem vraća na istu adresu", pojašnjava Dušan Topić, direktor Autoputeva Republike Srpske.

Odgovore smo tražili i na adresi Ministarstva finansija Federacije BiH, koji navedeni problem nisu komentarisali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana