Ko će se odazvati na Dodikov poziv na konsultacije?

ATV
Ko će se odazvati na Dodikov poziv na konsultacije?

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je lidere parlamentarnih stranaka na konsultacije uoči posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj bi trebalo da bude razmatran Izvještaj iz 2004. godine Komisije za ispitivanje događaja u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine.

Konsultacije bi trebalo da budu u ponedjeljak 13. avgusta, a lideri partija Saveza za pobjedu danas ne odgovaraju na pitanje da li će se odazvati pozivu. 

Zato je sigurno da će Dragan Mikerević, čija je Vlada usvojila Izvještaj o Srebrenici, prisustvovati posebnoj sjednici. Za ATV danas poručuje da je vrijeme da se Izvještaj razmotri. Interesantan je i odgovor na pitanje da li je tada bilo pritisaka na Vladu.

“Ja mislim da je dostignut nivo demokratske svesti i demokratski kapacitet Republike Srpske da može raspravljati o svakoj temi pa prema tome i o Srebrenici. Iz tog stanovništa mislim da je to pitanje koje interesuje svaki parlament i sve građane odnosno narod Republike Srpske. Da li je bilo pritisaka 2004? To ću da kažem na Skupštini”, istakao je Mikerević.

Odgovaraće i na sva druga pitanja. Da će ih svakako biti potvrđuje i portparol SNSD-a Radovan Kovačević. Kaže da je prisustvo Dragana Mikerevića izuzetno značajno jer je on tada bio na čelu Vlade. Poručuje da su značajne i konsultacije uoči sjednice. Lideri ostalih partija još nisu potvrdili dolazak, ali vjeruje da će u ponedjeljak biti u Palati. 

“Mi očekujemo da će i stranke opozicije biti odgovorne prema svom narodu, biti odgovorne prema Republici Srpskoj, da će se odazvati ovom sastanku i da će zajedno sa nama raditi na tome da imamo nacionalno jedinstvo po ovako bitnom pitanju”, istakao je Kovačević.

Zato je neophodno da se sve partije izjasne, kaže Kovačević. Milorad Dodik prije nekoliko dana je rekao da Izvještaj o Srebrenici ne može da bude lociran na jednu sedmicu nego mora da obuhvati period od 92. do 95. godine, te da nije cilj da se ospori ono što je stvarni zločin, rekao je tada Dodik. Slično govori i Željka Cvijanović. Kaže da Izvještaj sadrži brojne nepravilnosti i da ne mora na tome da ostane. 

“Evo došlo je vrijeme i javi se mogućnost i potreba da se neke stvari tu isprave, da se uvaže, da se uzme u obzir sve ono što su ukupna stradanja na tom prostoru, a ona su bila strašna i teška i kada je u pitanju bošnjačko stanovništvo, i ja to nikada neću osporavati, ali su teška stradanja bila i srpskog stanovništva tamo”, naglasila je Željka Cvijanović, premijer Republike Srpske.

U utorak će u Parlamentu biti samo jedna tačka dnevnog reda. Tada bi mogli da se donesu zaključci koji će obavezati Vladu da izvještaj iz 2004. stavi van snage. Predsjednik Republike Srpkse najavio je novi izvještaj, a u Republičkom centru za istraživanje ratnih zločina, kažu da se u tom izvještaju moraju naći i srpske žrtve sa tog područja. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana