Ко би могли бити кандидати за Предсједништво БиХ?

ATV
Ко би могли бити кандидати за Предсједништво БиХ?

Бањалука - Предсједник Републике Српске каже да ће се кандидовати за српског члана Предсједништва – ако његова странка тако одлучи.

У интервјуу Сенаду Хаџифејзовићу, Милорад Додик је најавио оно о чему се већ дуго шушка.

На Хаџифејзовићеву реченицу: ” Милорад Додик ће бити кандидат за Предсједништво Босне и Херцеговине”, Додик је одговорио: "То је ваш закључак, а то ће се званично саопштити након одлуке политичке партије која ће о томе одлучивати. Могућа варијанта”.

Потпредсједник СНСД-а Никола Шпирић је рекао да је вођа његове партије најавом кандидатуре унио панику у редове опозиције. Из Савеза за промјене Додику поручују да се слободно кандидује, јер ће се ионако паковати након сљедећих избора.

"Нека се кандидује, изгубиће. То ће бити велико задовољство да га побиједимо. Заслужио је да изгуби, да одговара за све што се ради и дешава у Републици Српској”, рекао је Бранислав Бореновић, предсједник ПДП-а.

"Није неочекивано, с тим да је питање колико је добро да се он уопште кандидује. Поготово за позицију члана Предсједништва, имајући у виду његов став о Босни и Херцеговини као немогућој држави”, рекао је Драган Ћузулан, потпредсједник СДС-а

Партнери из владајуће коалиције још испитују терен прије октобра. Марко Павић је раније говорио да је један од услова за било какве предизборне коалиције да ДНС-ов човјек буде кандидат за члана Предсједништва или предсједника Српске. За лидера социјалиста, дан договора о заједничким кандидатима је далеко.

” Подржаћемо га у том смислу, сматрамо да он може својим капацитетом дати велики допринос уређењу односа у БиХ и обезбјеђењу стабилности унутар БиХ, али на једној реалној политици која подразумијева уважавање Републике Српске”, изјавио је Петар Ђокић, предсједник Социјалистичке партије.

Осам мјесеци уочи избора, и друге странке заузимају позиције. Иако су најављивали подршку кандидатури Жељка Комшића за хрватског члана Предсједништва, из СДП-а дипломатски кажу да ће се све договорити до избора. У Апострофу АТВ-а су поручили да им је за странку битнији повратак у парламент Српске.

"Нажалост, претходне изборе постали су непарламентарна странка у Републици Српској, и то се свакако неће десити. То се свакако неће десити 2018. године, враћа се СДП у парламент, и то у једном заиста задовољавајућем капацитету”, рекао је Војин Мијатовић, потпредсједник Главног одбора СДП-а БиХ

Веће партије углавном не откривају карте што се тиче кандидата за Предсједништво, али се нека имена већ знају. Савез за промјене још расправља да ли ће то бити Иванић, Шаровић, или неко трећи, Драган Човић је сигуран кандидат ХДЗ-а, док ће испред СДА у изборну трку, умјесто Бакира Изетбеговића, највјероватније Денис Звиздић, предсједавајући Савјета министара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана