Књига о Ал-Каиди доступна на порталу исламиста

Горан Маунага
Књига о Ал-Каиди доступна на порталу исламиста

Бањалука - На исламистичком интернет порталу "истина.ба" у PDF формату доступна је књига са упутствима за ратнике и ратовање у терористичким организацијама "Ал-Нусра" и "Ал-Каида под" називом "Шубхе симпатизера Исламске државе".

На порталу су најприје били доступни текстови у наставцима са потписом Адиса Арапчића, у којима је објашњено 15 недоумица, а однедавно је омогућено и преузимање комплетне књиге, чији је аутор, како је наведено, Хамуд ибн Алиј Ел-Амри.

Ријеч је о "недоумицама" под називима "Храброст и напредовање указују на иман и убјеђење?", "Цијели свијет се удружио против Исламске државе што је доказ да су на истини?", "Зашто не оспоравате друге мимо Исламске државе?", "Немој да ти на судњем дану парничар буде муџахид или шехид", "Зашто се не борите са Исламском државом против ваших непријатеља"...

У уводу књиге се наводи да је она написана "због постојећег проблема муслимана и због изношења шеријатске аргументације", те да су "текстови прилагођени за шире муслиманске масе и за оне који су мање упућени у догађаје на терену".

- Посебан мотив и разлог јесте чињеница да Исламска држава све више служи као изговор разним војним коалицијама за интервенцију на Сирију, док се истовремено бомбардовања врше углавном на позиције других џихадско-ослободилачких група - наводи се у уводу књиге и наглашава да је крајњи циљ књиге да се искрени муслимани одврате од странпутице.

Министар безбједности Драган Мектић каже да није упознат са садржајем портала "истина.ба", који такође промовише терористичке организације.

- Нисам у току, не знам о чему се ту ради. Не бих о томе могао ништа да кажем - рекао је Мектић.

Стручњак за безбједност Предраг Ћеранић каже да је очигледно да се присталице исламистичких терористичких организација у сајбер простору понашају као код куће.

- То треба третирати као непријатељску дјелатност. Али недостаје политичка воља да се то уради - каже Ћеранић.

Додаје да, уз различите изговоре, није учињено ни оно што се могло учинити, односно бар су могли бити замрачени спорни портали.

Портали

Предраг Ћеранић каже да се не чини довољно на укидању и замрачивању портала за које се зна да су им домени у БиХ и да су овдје људи који уређују те портале.

- Рецимо портал "Пут вјерника" позива да се крене у акције. Он вјероватно потиче из БиХ, али ништа није предузето - каже Ћеранић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана