Књига изручења џихадиста спала на Ћуфуровића

nezavisne.com
Књига изручења џихадиста спала на Ћуфуровића

Бањалука, Сарајево - Дуго најављивано изручење некадашњих бораца Исламске државе засад се свело само на фамозног Ибру Ћуфуровића, а извор “Независних”, близак безбједносним круговима на нивоу БиХ, потврђује да нових екстрадиција у скоријој будућности не би требало да буде.

Како појашњава наш саговорник, БиХ овај процес спроводи дијелом и захваљујући страним партнерима, али није могао да прецизира када ће списак изручених џихадиста бити дужи.

“Ништа ново се не очекује у, рецимо, наредних неколико седмица. Немамо најаве да би неко нови могао бити изручен. БиХ нема директне контакте с онима у чијим су рукама сада ти страни ратници, али има међународне партнере који тај дио обављају за нас”, истиче саговорник “Независних”.

Драган Мектић, министар безбједности БиХ, потврдио је за “Независне” да нема сазнања да би ускоро неко могао бити изручен, те додао да БиХ својим држављанима не може забранити повратак и улазак у земљу.

“Наравно, сви који се врате, а за које постоји сумња и евентуални докази (о учествовању на страним ратиштима), биће процесуирани”, казао нам је Мектић.

На питања која смо послали Тужилаштву БиХ одговоре до закључења овог броја “Независних” нисмо добили, а извори из полицијских кругова потврдили су нам да је управо Ћуфуровић, у посљедње вријеме, једини изручени бх. држављанин из Сирије.

Ћуфуровић, који је из Велике Кладуше и за којим је била расписана и Интерполова потјерница, прије два мјесеца је депортован због сумње да се, како је објављено, пет година борио за терористичку организацију Исламска држава.

Постоје тврдње да би он могао ускоро постати свједок покајник Тужилаштва БиХ, те је, како се наводи, спреман тужиоцима признати шта је и како радио у Сирији, како се из Сарајева најприје пребацио у Турску, ко је то све финансирао, а да му се заузврат убрза поступак депортације породице.

Поступак депортације, како су “Независне” раније објавиле, очекују десетине бх. грађана.

Добрим дијелом у питању су борци у војним и паравојним формацијама на подручју Ирака и Сирије, а који су сада у затворима у сиријском дијелу који контролишу курдске снаге, али међу онима чије се изручење очекује, има и чланова њихове породице, односно жене и дјеце.

Изручење се очекује након што су власти БиХ прихватиле захтјев америчке владе да преузму своје држављане који су се у Сирији и Ираку борили у редовима терористичких организација попут Исламске државе, те су заробљени у тамошњим противтерористичким операцијама.

Према ранијим сазнањима, курдским снагама предало се најмање 77 особа из БиХ, од чега је 19 мушкараца, бораца Исламске државе, 24 жене и чак 34 њихове дјеце.

Подсјетимо, бх. власти су у протеклим годинама ухапсиле већи број џихадиста, а добар дио њих је пао након што је слетио на сарајевски аеродром. Неки од њих већ су осуђени, али су често биле у питању симболичне казне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана