Књига “Командант” произашла из научног рада

Срна
Књига “Командант” произашла из научног рада

Источно Ново Сарајево - Књига “Командант”, историчара Бојана Димитријевића, отвара могућност млађим генерацијама да у новом историјском контексту, заснованом на истини и правди, сагледају војничку каријеру некадашњег команданта Главног штаба Војске Републике Српске /ВРС/ генерала Ратка Младића, изјавила је народни посланик Српске Данијела Мрда.

Она је на вечерашњој промоцији у препуном Амфитеатру Парка “Гаврило Принцип” у Источном Новом Сарајеву рекла да је за млађи нараштај јако важно да оваква историјска књига отвара нове перспективе научним радницима и истраживачима да демистификују Републику Српску као “злочиначку творевину”, како је то међународна заједница и велики дио свјетских медија пласирао.


“Са научног аспекта, књигу можемо квалификовати као изузетну збирку систематично скупљених историјских података, документованих архивских података везано за догађања у протеклом рату. Оно што је аутор књиге успио јесте да демистификује лик генерала Младића”, исткала је Мрда.

Она је изразила задвољство што је вечерас књига промовисана у Источном Сарајеву, граду који је емотивно и географски везан за генерала Младића, чији су грађани могли да чују причу о некадашњем команданта Главног штаба Војске Републике Српске из другачије историјске ретроспективе.

“Како је сам аутор рекао, причу о генералу Младићу су употпунили сви они који су имали учешћа у протеклом рату, како на политичкој, тако и војној сцени. Морамо признати, када затворимо корицу књиге, остаје утисак горчине и могуће је извести закључак да је генерала издала политика”, закључила је Мрда.

Дарко Младић, син српског генерала, рекао је новинарима да је “Командант” прва књига која је произашла из научног рада, који је јако дуго и темељно рађен.

“Сви који буду прочитали биће у прилици да виде колико је аутор са великом прецизношћу обрадио огроман број питања која су важна за историју нашег рата. Мислим да је овај правац најбољи и морамо да се науком и истином бранимо против свих напада на Републику Српску”, поручио је Дарко Младић.

Он је додао да је аутор за тај задатак, као добар историчар, искористио методологију коју наука предвиђа.

“Прије него што је почео писати књигу рекао сам му, иако се нисмо познавали, да користи методологије и шта год да наука каже као заљкучак да немам ништа против. Испоставило се да је то добро и позивам остале људе од струке да се овим питањем баве што више, јер иначе остављамо простор за наше непријатеље да своје пропагандне лажи из рата пласирају као истину”, рекао је син генерала Младића.

Он је додао да настојање да се на видјело изнесе истина представа дуг према погинулим борцима али и дјеци која долазе и требају да сачувају Републику Српску.

Ратни командант Специјалне елитне јединице ВРС “Вукови са Дрине” Милан Јоловић поручио је да књигу “Командант” треба да прочитају сви, јер је ријеч о историјском документу, којим се скида осјећај одговорности који се намеће српског народу.

“Описана је трагична судбина нашег генерала и његове породице, те његово жртвовање током рата ради заштите српског народа. Из књиге видимо да је генерал био жртва, емотиван, осјетљив за своје саборце и истовремено беспоштедан према себи и својој породици”, рекао је Јоловић.

Аутор књиге “Командант” Бојан Димитријевић због здравствених проблема није присуствовао промоцији али је присутним прочитано писмо у којем истиче да је Младићева биографија покушај да се генералов животни и ратни пут хронолошки заокружи на широкој бази консултованих извора и понуди јавности као својеврстан пресјек сазнања о човјеку који и даље привлачи пажњу на бившем југословенском простору.

Димитријевић је научни савјетник у Институту за савремену историју у Београду и до сада је објавио око 60 ауторских монографија и других издања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана