Кнежевић: Очекује се даљи раст водостаја Саве

Срна
Кнежевић: Очекује се даљи раст водостаја Саве

Градишка - Шеф Одсјека цивилне заштите општине Градишка Слободан Кнежевић изјавио је да се у наредних дан или два очекује даљи раст водостаја ријеке Саве, који је и узводно од Градишке у константном порасту, као и њене притоке Уна, Купа и Корана.

Кнежевић каже да је водостај ријеке Саве у Градишци цијелу ноћ имао константан раст, те да сада износи 816 центиметара, што је 86 центиметара изнад коте ванредне одбране од поплава, те подсјетио да је синоћ у 21.00 час водостај био 800 центиметара.

Он каже да су екипе Цивилне заштите на терену и прате ситуацију, а за сада нема поплављених кућа, али постоји опасност изливања воде на магистрални пут Градишка - Козарска Дубица.

"Сава је заплавила небрањено подручје и пољоприврдно земљиште у близини десетак кућа у селима Бистрица и Гашница, гдје је вода дошла до помоћних објеката у овом домаћинствима, али је на том подручју вода пришла близу магисталном пута Градишка - Козарска Дубица, тако да се може очекивати изливање воде и обустава саобраћаја", додао је Кнежевић.

Он је подсјетио да је од четвртка, 15. марта, на снази други степен ванредне одбране од поплава, што значи да су у приправности сви субјекти који учествују у заштити и спасавању.

Кнежевић је истакао да на савском насипу нема проблема и да су јуче обишли клизише низводно од Градишке у Доњој Долини, гдје је вода дошла до дна насипа.

"Водостај није тако висок да би угрозио клизиште на том дијелу насипа, који је удаљен око два километра од корита Саве, тако да нема великог притиска воде на насип. Вода се излила само на пашњаке у небрањеном подручју", навео је Кнежевић.

Он је нагласио да висок ниво Саве највише проблема чини на црпној станици "Кеј" и да су јуче од Републичке управе Цивилне заштите набавили додатне двије пумпе, од којих је једна већ инсталирана.

"Синоћ је било случајева плављење појединих подрума. Пумпе на црпној станици жКејж, двије сталне и једна додатна, раде пуним капацитетом, али је пало доста кише па се није могло спријечити плављење", навео је Кнежевић.

Он каже да је ниво воде у подрумима био највише 10 центиметара, а јутрос, након престанка падавина, дошло је до смањења нивоа воде у канализационом колектору, па се вода повукла из подрума.

Према његовим ријечима, благо је повећан водостај планинских ријека Врбашке, Јабланице и Лубине, али су оне у свом кориту.

Кнежевић каже да није било ширења раније појављених клизишта у поткорском селу Горња Јурковица и на локалном путу Турјак-село Козара, и да је насипањем шљкунка и другог материјала спријечено даље ширење клизишта на овом путу.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана