Klub Srba u Domu naroda PSBiH ponudio novu Deklaraciju o Pelješkom mostu

klix.ba
Klub Srba u Domu naroda PSBiH ponudio novu Deklaraciju o Pelješkom mostu

Sarajevo - Klub Srba u Domu naroda Paralmentarne skupštine BiH ponudio je novu Deklaraciju o izgradnji Pelješkog mosta na usvajanje, a nakon burne rasprave na dopunjenoj tački dnevnog reda "Informacija o usvojenoj deklaraciji Predstavničkog doma PSBiH o Pelješkom mostu".

Podsjetimo, Klub Hrvata je zatražio da se usvoji deklaracija u kojoj se navodi kako Deklaracija o Pelješkom mostu u Predstavničkom domu nije u skladu s Ustavom BiH, te su istakli kako ona predstavlja atak na državu BiH. S druge strane, Klub Bošnjaka poručio je kako Dom naroda nema pravo negirati odluke drugog doma, te da nije prekršen Ustav BiH.


Iz Kluba Srba su ponudili novo rješenje, odnosno novu deklaraciju u kojoj se između ostalog navodi:

"Dom naroda PSBiH, ne dovodeći u pitanje pravo Predstavničkog doma PSBiH za donošenje deklaracije i drugih akata, ističe da Deklaracija Predstavničkog doma PSBiH, usvojena na 51. sjednici Predstavničkog doma PSBiH, održanoj 7. i 13. septembra, a koja se odnosi na problematiku izgradnje mosta kopno-Pelješac i neka druga pitanja o odnosima BiH i Republike Hrvatske, kao i odnosima BiH i EU, nije razmatrana i nije zauzet stav na Domu naroda PSBiH.

Dom naroda PSBiH ističe da Deklaracija koju je je usvojio Predstavnički dom PSBiH bez stava Doma naroda ima značaj samo Deklaracije Predstavničkog doma PSBiH, a ne Parlamentarne skupštine BiH".

Na kraju se navodi kako će deklaracija biti dostavljena Predsjedništvu BiH, Savjetu ministara BiH, te nadležnim tijelima Republike Hrvatske i Evropske unije, a da stupa na snagu danom donošenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana