Klokić: Cilj jačanje mreže predstavništava

Vedrana Kulaga
Klokić: Cilj jačanje mreže predstavništava

BANjALUKA - Svi šefovi predstavništava Republike Srpske pozvani su na brifing u Banjaluku gdje bi republičkim čelnicima trebalo da predoče rezultate rada i planova za naredni period, a taj sastanak bi mogao da bude održan i do kraja mjeseca.

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić potvrdio je u petak za “Glas Srpske” da će sastanak biti održan uskoro i naglasio da to nije prvi put da poziva predstavnike Srpske u svoj kabinet.

- Trudimo se da takve sastanke održavamo barem jednom godišnje, uvažavajući obaveze i troškove tih okupljanja. U skladu sa tim, a imajući u vidu da je formiran novi saziv Vlade Republike Srpske, na ovom sastanku biće prisutni i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i premijer Radovan Višković. Pričaćemo o aktivnostima za naredni period, a sve u skladu sa strateškim usmjerenjima Vlade i ekspozeom premijera - kazao je Klokić.

On je ranije, u intervjuu za “Glas Srpske”, govoreći o rezultatima rada predstavništva, podvukao da neka imaju više politički značaj, a druga privredni.

- Sva su dala određene rezultate, ali mislim da to može i bolje. I u samom ekspozeu novog premijera Republike Srpske jedan od fokusa je unapređenje i jačanje regionalne i međunarodne saradnje, a u tome veoma značajnu ulogu imaju predstavništva jer su dio institucionalne strukture. Za njihov rad je ove godine izdvojeno 4,7 miliona maraka. Cilj je jačanje postojeće mreže, a ako se ukaže potreba biće formirana i nova predstavništva - rekao je Klokić i dodao da je u Sankt Peterburgu krajem prošle godine otvoreno te da bi, prema njegovom mišljenju, trebalo razmisliti i o osnivanju novih, prije svega u Italiji, Švajcarskoj i Kini zbog ekonomskih dobrih veza i jake dijaspore.

Šef predstavništva Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić potvrdio je za “Glas Srpske” da je pozvan u Banjaluku. Naglasio je stalno rade na promociji Srpske u SAD, ali i povezivanju sa partnerima koji su zainteresovani da investiraju.

- Nastavljamo pregovore sa određenim kompanijama o projektima za koje su zainteresovane za saradnju u oblasti energetike, ali radimo i na drugim stvarima - rekao je Kesić.

Predstavništva  Republike Srpske postoje i u Kraljevini Belgiji, Izraelu, Ruskoj Federaciji, Srbiji, Njemačkoj, Austriji i Grčkoj.

Predstavništvo u Izraelu

Ministri za evropske integracije i međunarodnu saradnju, energetike i rudarstva i trgovine i turizma, Zlatan Klokić, Petar Đokić i Dragica Kovač posjetili su Predstavništvo Republike Srpske u Izraelu i sa šefom predstavništva Ariem Livneom razgovarali o dosadašnjem radu kancelarije u Izraelu i planovima za ovu godinu.

Sumirali su ovogodišnje učešće Srpske na Međunarodnom sajmu turizma u Tel Avivu koje je podržalo Predstavništvo RS u Izraelu.

- Zadovoljni smo organizacijom i ovogodišnjim predstavljanjem Republike Srpske na sajmu. Štand Srpske je bio dosta posjećen u šta smo se uvjerili na licu mjesta. Ove godine Izraelcima je Trebinje bilo glavna atrakcija jer je po prvi put na sajmu predstavljalo svoje potencijale, zajedno sa Hercegovačkom kućom - rekao je Klokić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana