Кључни задатак брже рјешавање предмета

В. К.
Кључни задатак брже рјешавање предмета

Сарајево - Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС) БиХ усвојио је Нацрт средњорочног плана рада од 2019. до 2021. године, а један од кључних циљева је скраћивање времена за рјешавање предмета у судовима.

Побољшање образовне структуре запослених и њихов стручни развој, усмјеравање и развијање мјера које запослене подстичу на напредовање у каријери само су неке од мјера које, како је наведено у нацрту плана, могу обезбиједити већу дјелотворност и квалитет радног учинка.

У документу је наглашено да ће у наредном периоду радити на јачању ефикасности, транспарентности и квалитета рада судова и тужилаштава, те механизама одговорности.

Надлежни су набројали добре и лоше стране садашње организације те институције, као и прилика у којима раде, а на основу резултата спроведене анализе.

На листи лоших ствари које им оптерећују рад, између осталих, нашле су се недовољна кадровска попуњеност Секретаријата и Канцеларије дисциплинског тужиоца и непостојање програма стручног усавршавања.

На другој страни, похваљено је што имају мотивисан и стручан кадар те што је обезбијеђено стабилно финансирање из више извора и квалитетни материјално-технички услови рада. Из ВСТС-а су указали да их притишћу бројни проблеми који су посљедица чињенице да у БиХ нема политичког консензуса о статусу и надлежности тог савјета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана