Ključni dokument za procesuiranje predmeta ratnih zločina i dalje u ladici

Željka Domazet
Ključni dokument za procesuiranje predmeta ratnih zločina i dalje u ladici

Sarajevo - Prijedlog revidirane strategije za procesuiranje predmeta ratnih zločina, sudeći prema dnevnom redu neće se naći ni na današnjoj sjednici Savjeta ministara BiH, iako je riječ o važnom dokumentu koji je usaglašen još u maju.

Na usvajanju tog dokumenta, koji je bez obrazloženja skinut sa prošle sjednice Savjeta ministara, u više navrata su insistirale Evropska komisija i Delegacija EU u BiH.

Tako će ovaj dokument, koji je nakon dugo vremena dobio pozitivno mišljenje svih učesnika, i dalje ostati u ladici jer je malo vjerovatno da ova tačka naknadno bude ubačena u dnevni red današnje sjednice.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša rekao je za “Glas Srpske” da je jedna od tačaka dnevnog reda Strukturalnog dijaloga o pravosuđu između EU i BiH početkom jula bila i pitanje dokle se došlo s usvajanjem pomenute strategije.

- Jasno nam je stavljeno do znanja da je vladavina prava, tačnije reforma pravosuđa, u srži pripreme mišljenja Evropske komisije o aplikaciji BiH za članstvo u EU - rekao je Grubeša.

Istakao je da je ovaj dokument od ključnog značaja za BiH s obzirom na to da postavlja nove ciljeve i metode kojima bi do 2023. godine trebalo da budu okončani svi predmeti koji se tiču ratnih zločina. Grubeša je podsjetio da je na zahtjev ministarke za ljudska prava i izbjeglice BiH Semihe Borovac ta tačka skinuta sa dnevnog reda bez objašnjenja.

- Dokument nije stavljen ni na dnevni red ove sjednice Savjeta ministara, a razloge za to ne znam  - rekao je Grubeša. 

On kaže da bi ovakav potez domaćih vlasti mogao biti ocijenjen kao nedostatak želje za uspostavljanje vladavine prava, ističući da će se to loše odraziti na sliku BiH kao zemlje koja želi članstvo u EU.

- Evropska komisija svjesna je značaja završetka procesuiranja predmeta ratnih zločina i to je jedna od prepreka na putu BiH ka uspostavljanju visokog stepena povjerenja u pravosuđe - naglasio je Grubeša.

Na pitanje koliko će odugovlačenje usvajanja revidirane strategije uticati na njenu realizaciju Grubeša kaže da ovaj dokument predviđa da svi predmeti ratnih zločina budu završeni u roku od pet godina.

- Predviđeno je da će Tužilaštvo BiH u roku od 30 dana od dana usvajanja izmjena i dopuna strategije ažurirati evidenciju predmeta ratnih zločina i izvršiti njihovu kategorizaciju na složene i manje složene predmete. Neravnomjerna raspodjela predmeta, te procesuiranje manje složenih predmeta u Tužilaštvu i Sudu BiH su, između ostalog, jedan od uzroka neefikasnog procesuiranja najsloženijih predmeta ratnih zločina i isteka prvobitnog roka od sedam godina predviđenog strategijom - rekao je Grubeša.

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Mirko Šarović ranije je rekao da se nada da će se ovaj dokument naći pred ministrima na ovoj sjednici, te da ne zna zbog čega je ova tačka skinuta tokom prethodnog zasjedanja.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić juče se nije javljao na telefon, a ranije je rekao da zabrinjava što srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH nisu bili protiv odluke Semihe Borovac da bez obrazloženja skine sa dnevnog reda revidiranu strategiju i nisu insistirali da ona bude razmatrana.

Preraspodjela

Josip Grubeša ističe da će nakon kategorizacije predmeti biti raspodijeljeni i ustupljeni entitetima i Brčko distriktu. Ističe da će biti potrebno ojačati kapacitete za rad na predmetima ratnih zločina u sudovima u RS, FBiH i Brčko distriktu.

- Radiće se na jačanju i edukaciji sudija, tužilaca i saradnika - kaže Grubeša i dodaje da BiH neće dobiti 1,4 miliona evra iz IPA fondova za finansiranje dodatnog osoblja dok ne bude usvojena revidirana strategija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana