Ključne nadležnosti Suda i Tužilaštva BiH

Vedrana Kulaga
Ključne nadležnosti Suda i Tužilaštva BiH

Banjaluka - Zvaničnici RS poručili su juče uoči nove runde dijaloga o reformi pravosuđa u BiH koja će u srijedu biti održana u Briselu da moraju biti riješena otvorena pitanja i stavljena tačka na zloupotrebu ovlašćenja i monopol koji imaju Sud i Tužilaštvo BiH.

Predsjednik RS Milorad Dodik istakao je da treba dati šansu dijalogu i izrazio nadu da će njime biti razriješena sva otvorena pitanja čime bi bio ostvaren cilj referenduma u Srpskoj.

- Očekujem da će tim dijalogom definitivno biti razriješena otvorena pitanja u pravosuđu u vezi sa nadležnostima i zloupotrebama ovlašćenja i monopolom koje Sud i Tužilaštvo BiH imaju. Potrebno je da se to demonopolizira tako da svako radi u skladu sa svojim nadležnostima - rekao je Dodik Srni.

Osnovni razlog što je u Srpskoj raspisan referendum o pravosuđu i nametnutim odlukama visokog predstavnika, kako je kazao Dodik, je u neispunjavanju ciljeva definisanih u zajedničkoj izjavi koju je prije četiri godine potpisao sa bivšim visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton.

- Ništa od toga nije završeno niti definisano. Ako ciljevi koje smo iznijeli u zajedničkoj izjavi budu ostvareni razlozi za raspisivanje referenduma mogu da budu proglašeni realizovanim i u tom pogledu referendum je već ostvario svoj cilj - naglasio je Dodik.

Izrazio je očekivanje da će u nastavku strukturalnog dijaloga biti definisano sve što je neophodno da se sprovede reforma pravosuđa BiH, da bude sveobuhvatna, kvalitetna i u skladu sa Ustavom i nadležnostima.

- Ako se svi ti elementi ne slože, ne završe i ostanu razlozi za održavanje referenduma u jednoj snažnijoj formi će biti zahtijevano da se to hitno provede. Ali, ja sam uvjeren da je moguće sve to učiniti i zato podržavam strukturalni dijalog u ovom obimu koji će biti održan u Briselu. U tom pogledu su i moja očekivanja da će on definitivno razriješiti sve probleme - istakao je Dodik ponovivši da referendum nije nikome prijetnja i da je to demokratski izraz volje i način iskazivanja volje naroda.

Ministar pravde RS Anton Kasipović rekao je "Glasu Srpske" da su predstavnici Srpske maksimalno posvećeni pripremama za predstojeću rundu strukturalnog dijaloga. On smatra da novi format strukturalnog dijaloga, dogovoren 13. jula u Sarajevu, predstavlja osnovni preduslov za efikasan i odgovoran rad na postizanju rezultata, koji će predstavljati osnovu da se konačno riješe pitanja zbog kojih je strukturalni dijalog i utemeljen.

- Predstavnici RS će se zalagati da se riješi osnovno pitanje, a to je nadležnost Suda BiH. To pitanje do sada nije jasno definisano i omogućava potpuno lični pristup kada je riječ o biranju predmeta prema kojima se vode postupci u Sudu BiH. Želim biti precizan, ne smatram to personalnim pitanjem, nikada ne govorim o pojedincima i mislim da predsjednik Suda BiH ima visoke reference. Govorim o nedosljednosti zakona i o institucionalnim problemu. Dakle, osnovno pitanje jeste pitanje nadležnosti i nadam se da ćemo na to pitanje na sastanku u Briselu ponuditi zajednički i kvalitetan odgovor - kazao je Kasipović.

Iz rješenja nadležnosti Suda BiH, dodao je, proizaći će i ostala pitanja poput rada na Zakonu o Tužilaštvu BiH, Zakonu o izvršenju krivičnih sankcija i Krivičnom zakonu BiH.

- Uvjeren sam i činimo sve da dogovorimo principe na osnovu kojih bismo uvrstili i temu budućeg rada Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH. Ponudili smo principe kolegama u Ministarstvu pravde BiH i Ministarstvu pravde FBiH. Ukoliko se dogovorimo u vezi sa principima i oni budu zajednički stav, onda će sasvim sigurno biti vrlo lako pripremiti i usvojiti zakon o VSTS BiH – istakao je Kasipović dodao da očekuje postizanje saglasnosti.

Prema njegovim riječima važno da se predstavnici RS u nastavku strukturalnog dijaloga u Briselu kreću u okviru zaključaka koje je u aprilu usvojila Narodna skupština RS.

- To je okvir kojeg ćemo se mi apsolutno držati i iz kojeg nećemo izlaziti. Narodna skupština je trasirala put za nastavak strukturalnog dijaloga - rekao je Kasipović i dodao da je o tome razgovarao i sa predstavnicima skupštinskih odbora.

Referendum

Narodna skupština RS usvojila je odluku o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH 15. jula, a pitanje glasi "Da li podržavate neustavno i neovlašćeno nametanje zakona od visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na prostoru RS?". Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS je uložio veto na tu odluku, a da li je povrijeđen njihov vitalni nacionalni interes Ustavni sud RS će saopštiti u srijedu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana