Кључ од сефа са 148 милиона држи ФБиХ

Маријана Миљић
Кључ од сефа са 148 милиона држи ФБиХ

Сарајево - Међународни монетарни фонд (ММФ) могао би почетком идуће године одобрити БиХ нову траншу у износу од 148,2 милиона марака ако власти ФБиХ испуне и преостале услове из проширеног аранжмана који је склопљен са овом међународном институцијом.

Мисија ММФ-а боравила је у БиХ у периоду од 19. до 22 децембра и са представницима домаћих власти разговарала о првом прегледу програма који добија подршку из кредитне линије за проширене аранжмане.

- Власти у БиХ су испуниле неколико услова током протеклих мјесеци. Недавно је Парламент БиХ усвојио  повећање акциза на гориво, чиме ће бити деблокирана велика улагања у инфраструктуру, финансирана из спољних извора. Поред тога, Народна скупштина РС усвојила је буџет за 2018. годину у складу са нашим препорукама - казао је шеф Мисије ММФ-а за БиХ Надим Илахи.

Нагласио је да власти у наредним данима треба да се баве испуњењем преосталих услова.

- Очекујемо да ће Парламент ФБиХ усвојити буџет за идућу годину у складу са нашим препорукама, а Влада ФБиХ извршити темељну процјену "БХ Телекома" и "ХТ Мостара". Очекујем да ће Извршни одбор ММФ-а, након испуњења низа услова, почетком 2018. године разматрати закључење првог прегледа - казао је Илахи и додао да ће БиХ након одобрења Извршног одбора ММФ-а бити дозначено 76 милиона евра, односно 148 милиона КМ.

Представници власти у БиХ обавезали су се у раније упућеном писму намјере ММФ-у да ће Парламент БиХ до краја септембра 2016. године одобрити повећање акциза, али то није испуњено све до прије неколико дана. Због тога је стопиран кредитни аранжман вриједан 1,1 милијарду марака из којег је БиХ добила само једну траншу тешку 150 милиона марака.

Представнички дом Парламентара БиХ усвојио је тек недавно из петог покушаја сет закона о акцизама чиме је испуњен један од најважнијих услова ММФ-а. Овим законским рјешењем предвиђено је повећање акцизе на биогорива и биотечности, те путарине за 0,15 фенинга на остале врсте горива.

Да би могло доћи до деблокаде кредита ММФ-а најавили су и представници Српске након сједнице Фискалног савјета БиХ, која је одржана ове седмице у Сарајеву.

- Најтежи дио посла је на ентитетским институцијама и нећемо дозволити да аранжман са ММФ-ом буде талац политичких игара у Парламенту БиХ. Све иде у добром правцу и готово све је усаглашено. Остале су још двије-три ствари и потребно је неко вријеме да то буде усаглашено. Важно је да смо нашли формулу да аранжман са ММФ-ом неће упасти у политичке замке као што је било у претходном периоду - казала је тада премијерка Српске Жељка Цвијановић.

Министар финансија РС Зоран Тегелтија казао је да је за наставак аранжмана потребно усвојити буџете институција БиХ и ФБиХ.

- Буџети још нису усвојени ни у ФБиХ ни у Парламенту БиХ. Колико сам чуо у Сарајеву постоји оправдани страх да би то могло и да касни. Аранжман са ММФ-ом неће ништа промијенити у РС. Ми смо све политике дефинисане реформском агендом спроводили и када нисмо имали аранжман и спроводићемо их и даље  - казао је Тегелтија.

Кредит који је Одбор извршних директора ММФ-а одобрио БиХ је најповољнији вид задуживања јер је каматна стопа 1,05 одсто, али га прате и услови који се тичу спровођења реформи. На самом почетку аранжмана било је предвиђено да ће повлачење кредита трајати три године.

Стојановић: Талас поскупљења

Члан Главног одбора СДС-а Томица Стојановић сматра да ће након ступања на снагу закона о акцизама сваки грађанин по једном резервоару горива плаћати око десет КМ више у односу на досадашњу цијену, односно око 400 КМ више на годишњем нивоу.

- Гориво ће бити скупље за 18 фенинга, а увећање цијене транспорта. Све ово ће довести до повећања цијене осталих животних потрепштина и великог броја услуга у превозу - каже Стојановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана