Кличковић: Најважније да Срби на вријеме идентификују имовину

Срна
Кличковић: Најважније да Срби на вријеме идентификују имовину

Београд - Замјеник предсједника Прве СДС Гојко Кличковић изјавио је Срни да пројекат регистрације некретнина у Федерацији БиХ /ФБиХ/ форсира Брисел, који и финансира тај пројекат, а да је за Србе најважније да се информишу, организују и на вријеме идентификују своју имовину.

"Ми се тамо не питамо ништа - ни Бошњаци, ни Срби, нити Хрвати. Ми смо тамо слуге Брисела, а Брисел има интерес да евидентира сву имовину на простору БиХ и да је стави у јединствени регистар ЕУ у Бриселу. Они то форсирају и диригују онолико колико пара за то издвајају", рекао је Кличковић након сједнице Управног одбора Удружења Срба из Босанске Крупе у Београду.


Он је навео да су Срби, власници имовине у ФБиХ, расељени по свим меридијанима, да је имовина и даље њихова, али да није дефинисано шта даље са том имовином.

"Ми ћемо посредством нашег и осталих завичајних удружења покушати да у наредних десетак дана прикупимо податке о расељеним. На примјер, да људе из Житишта који су колонизовани из Дрвара обавијестимо посредством органа општине, посредством Удружења, посредством партија да дођу горе /у Дрвар/ да се пријаве", рекао је Кличковић.

Он је рекао и да процес идентификације имовине неће ићи брзо, посебно у мјестима гдје су изгорјеле грунтовнице.

"Битно је да се сваки власник појави као кандидат за идентификацију и онда то неће застарјети. Ми који живимо тамо ћемо настојати да посредством својих људи имамо праве податке у право вријеме да бисмо овдје са удружењима обавјештавали људе и помагали да они који немају услова дођу тамо у општинске органе да то пријаве", нагласио је Кличковић, који вјерује да ће бити толеранције и уступака и за оне који не испоштују рокове.

Он је напоменуо да је имовина неприкосновена и да не може бити отета.

"Зато постоји та флексибилност. Администрација настоји да уоквири све то у одређене рокове, али рокове је тешко одредити јер су људи са тих простора расељавани од Првог свјетског рата", каже Кличковић.

Према његовим ријечима, интересантно је да идентификацији имовине подлијеже и имовина оних који су у социјализму имали одређене бенефите за земљу коју су уступали држави.

"У вријеме социјализма одрицало се земље ради доплатка, бенефита. Доплатак је прошао, нико сада не може одузати ни ту земљу нити ону која је одузета национализацијом", појаснио је Кличковић.

Он је указао на то да свака имовина мора имати свог титулара, а да државна имовина не постоји према међународном праву.

"За сваку честицу земље и објекат се мора знати чији је јер си дужан да га одржаваш и да плаћаш држави паре. У томе је суштина", додао је Кличковић.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана