Киша подигла водостаје у Српској и Федерацији

Глас Српске
Киша подигла водостаје у Српској и Федерацији

Бањалука - Водостаји Уне и Сане у Новом Граду су у порасту и на овом подручју на снази су редовне мјере заштите од поплава, саопштено је из локалног Центра за обавјештавање.

Водостај Уне јутрос у 7.00 часова био је 398 центиметара, а Сане 416 центиметара и у односу на јуче виши су за око 75 центиметара.

Колектори у Новом Граду, који избацују воду из корита, били су укључене од уторка 12. децембра до јуче, а поново су укључени синоћ у 22.00 часа.

У протекла 24 часа на подручју ове општине пало је 24 литра кише по метру квадратном.

Због изливања ријеке Сане у Благају од јуче поподне у прекиду је саобраћај на локалном путу Нови Град-Витасовци-Радомировац.

Када је ријеч о електроснабдијевању, изван напона је далековод Куљани, а пријављено је и десет кварова на електромрежи.

Висина сњежног покривача на подручју општине Нови Град износи 10 центиметара.

Падавине и топљење снијега у горњем току ријеке Сане проузроковале су пораст водостаја ове ријеке и притока и на подручју Приједора.

Из Одсјека цивилне заштите кажу да је водостај ријеке Сане код градског моста у 16.00 часова достигао 410 центиметара.

Током ноћи су се на појединим мјестима излиле набујале ријеке Милошевица, Гомјеница и Пухарска, али за сада нема извјештаја о поплављеним кућама, већ само о изливању подземних вода на пољима.

Због кише и топљења снијега дошло је до изливања воде и срушен је стари мост у Малом Мирковцу код Козарске Дубице. Поплављене су и двије куће. За око 20 домаћинстава овај мост је једина путна комуникација.

Због јаке кише која је падала и на подручју Градишке повећан је водостај рјечица Јабланица и Лубина, које су се излиле на појединим мјестима, те рјечице Врбашка.

Изливање ријека направило је проблеме за бројна домаћинсттва и на подручју сарајевских општина Нови Град, Хаџићи, Илиџа и Трново у Федерацији БиХ.

Врбас у Делибашином селу премашио квоту редовне одбране од поплава

Водостај Врбаса на хидролошкој станици Делибашино село премашио је коту редовне одбране од поплава за 19 центиметара, наводи Републички хидрометеоролошки завод.

Према мјерењима јутрос у 8.00 часова, водостај Врбаса је на хидролошкој станици Делибашино село је 319 центиметара.

Водостаји осталих ријека имају тренд раста.

Киша је створила проблеме у мјесту Хрваћани у општини Прњавор, гдје је вода поплавила домаћинство Славољуба Бундала.

Вода је продрла у помоћне објекте ове породице, погушивши 150 пилића, а остала стока је у води.

Тражили су помоћ од надлежних, нико се још није огласио.

Расте водостај Саве
 

Водостај ријеке Саве расте цијелом дужином тока кроз Посавину, кажу у Федералној управи Цивилне заштите.
Водостај Саве јутрос у 7.00 часова на водомјерној станици Брод био је 654 центиметра, а јуче је био 632 центиметра. Код Босанског Шамца водостај износи 551 центиметара, а јуче је био 497 центиметара, док је код Орашја јутрос износио 749 центиметара, што је пораст у односу на јуче када је био 719 центиметара.

Расте водостај ријека у Средњобосанском кантону, а на свим ријекама и водотоцима у Зеничко-добојском кантон водостај је висок. У Зеници је водостај Босне 320 центиметара.

Водостај на брани хидроелектране Модрац у Тузланском кантону јутрос у 7.00 био је 199, 72 метра надморске висине, а тачка прелива је на 200 метара надморске висине. Водостај је порастао за 15 центиметара у односу на јуче, преносе федерални медији.

Ријека Спреча јуче је у општини Грачаница поплавила око 50 хектара пољопривредног земљишта, али за сада нема угрожених стамбених или инфраструктурних објеката.

На подручју Унско-санског кантона јуче се у мјесту Алагића Поље у општини Сански Мост излила ријека Блиха, а у мјесту Кркојевци, ријека Сана. Поплављено је углавном приобално и пољопривредно земљиште.

У благом су опадању водостаји ријека у Херцеговачко-неретванском кантону, гдје се Буна излила на пут Буна-Благај, на локалитету Подпетак, али је пут проходан.

Опада и водостај ријека у Кантону Сарајеву гдје се током ноћи вода повукла у корита.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана