Kesić: Srbija bi mogla da postane most između dvije velike sile

Srna
Kesić: Srbija bi mogla da postane most između dvije velike sile

Banjaluka - Politički analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić smatra da čak i simboličan uspjeh predstojećeg susreta ruskog i američkog predsjednika Vladimira Putina i Donalda Trampa može dobro da posluži Srbiji, pa i Republici Srpskoj, posebno imajući u vidu novonastale tenzije u odnosima SAD i EU i NATO.

Kesić kaže da u ovim novonastalim tenzijama svaka percepcija da se Tramp dogovara sa Putinom može da stvori veliki pritisak na evropske zemlje da redefinišu svoje pozicije u vezi sa ključnim pitanjima, a posebno oko onih gdje su, radi solidarosti i potrebe da se pokaže jedinstvo, slijedile mnogo agresivnije stavove SAD, uključujući i neke u vezi sa Balkanom.


“Srbija bi mogla, ako jasno definiše državne interese, da iskoristi ovaj momenat u međunarodnim odnosima da ojača sopstvenu poziciju u vezi sa mnogim važnim pitanjima”, rekao je Kesić na “Večernje novosti”.

Kesić smatra da će na prvom susretu predsjednika Rusije i SAD teško biti prostora i vremena za bilo kakvu ozbiljnu diskusiju o Balkanu, ali da svako poboljšanje odnosa i spuštanje tenzija između Moskve i Vašingtona otvara politički i geostrateški prostor za Srbiju i njene interese.

On vjeruje da postoji šansa da američki predsjednik posjeti Srbiju, ali da je potreban veliki trud i sredstva da bi se to postiglo.

“Srbija treba da iskoristi odlične odnose sa Moskvom kako bi igrala konkretnu ulogu po interese američke administracije u vezi sa poboljšanjem odnosa sa Moskvom. Srbija bi to najlakše ostvarila kada bi postala geopolitički značajna, kao mogući most između dvije velike sile”, smatra Kesić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana