Kesić: Politički lov na Srbe zbog lične osvete

Srna
Kesić: Politički lov na Srbe zbog lične osvete

Banjaluka - Šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić izjavio je da je cijela priča o deportaciji Srba iz Amerike lična osveta i lično poimanje pravde nekoliko američkih istražilaca koji su svjedočili protiv nekih Srba i u Hagu, a koji već 10 godina nisu uspjeli da dokažu krivicu nijednog Srbina koji je u SAD.

Kesić je precizirao da su to, prije svega, istražioci Majkl Mekvin i Ričard Batler, koji su bili "vezani za ekipu" koja je u Hagu istraživala ratne zločine, a koji su - kada su se vratili iz Haga - ponijeli spiskove vojnih obveznika bivše JNA i Teritorijalne odbrane, koje su srpske vlasti morale da predaju Hagu.

"To su spiskovi vojnika, tada JNA, a kasnije i Vojske Republike Srpske i Republike Srpske Krajine. Posebno su na meti ljudi koji su bili vojnici u jedinicama iz Podrinja, jer se želelo dokazati njihovo učešće u zločinu u Srebrenici", rekao je Kesić "Večernjim novostima", povodom najave da se u "prvom talasu" iz SAD sprema deportacija najmanje 150 ljudi, uglavnom Srba.

Kesić je rekao da nijedan Srbin zbog ratnih zločina nije osuđen i deportovan iz SAD, navodeći da su istražioci bili preambiciozni i u početku željeli da sudski dokažu da je riječ o ratnim zločincima koji su ušli u SAD.

"Međutim, kako su pred sudovima od Pensilvanije, preko Floride do Čikaga, počeli da padaju predmeti protiv Srba, oni su promenili taktiku i optužili ih da su lagali kada su popunjavali dokumentaciju prilikom ulaska u SAD, jer nisu naveli da su bili pripadnici 'strane vojne formacije", pojašnjava Kesić.

Kesić je dodao da je na taj način taktika promijenjena, jer proganjanim Srbima sada počinju da se bave imigracioni sudovi, gdje je teret dokazivanja za tužioca dosta lakši, zbog rigoroznih američkih pravila.

"Ceo proces u suštini je politička hajka, bez imalo želje da se utvrdi lična odgovornost. Od samog početka srpska zajednica u SAD nije želela da bilo ko izbegne ličnu odgovornost za neki zločin za vreme rata. Ali, dosad, što se tiče Srba, država nije mogla da dokaže da je bilo koji od tih pojedinaca počinio zločin", napomenuo je Kesić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana