Кесић: Охрабрујући контакти са новом администрацијом

Срна
Кесић: Охрабрујући контакти са новом администрацијом

Вашингтон - Представници Републике Српске већ су од нове америчке администрације тражили да се у Савјету безбједности УН донесе нова резолуција о БиХ, а да се садашња "стави по страни", како би се отворио процес затварања Канцеларије високог представника /OHR/, рекао је шеф Представништва Српске у Вашингтону Обрад Кесић.

Кесић је истакао да је ријеч о реалном захтјеву, те да за то има простора у америчкој политици.


"За БиХ то би била велика ствар. Одласком високог представника отворила би се могућност за договор легитимних представника сва три народа. Управо то ствара повољан терен да ова напаћена земља опстане с тим што би се вратила на темељ Дејтонског споразума, онако како је он написан и како су га сви потписали", прецизира Кесић за "Народне новине".

Он додаје да многи критичари, поготово они из Републике Српске, говоре о томе да је то немогуће постићи.

"Многи су говорили да је немогуће било казати 'не' високом представнику и амортизовати његова такозвана бонска овлаштења. Међутим, предсједник /Српске Милорад/ Додик је био први политички лидер који је рекао 'не' и који је показао да се некада вриједи борити за оно што многи мисле да је нереално и неоствариво", напоменуо је Кесић.

Он је истакао да је Додик препознао тај тренутак, те да је високи представник сада маргинализован и постао је споредан фактор, чак и мало комичан.

"Многи су мислили да је немогуће одржати референдум у Српској, а он је ипак одржан. Има још много тога што су неки аналитичари, новинари и активисти Запада тврдили да је немогуће урадити, а ипак се показало супротно. У сваком случају, уколико постоји одлучност и досљедна политика која се стрпљиво спроводи, све је могуће", нагласио је Кесић.

Он је истакао да су представници Српске у разговорима са представницима нове америчке администрације наишли на разумијевање, поготово у контексту цјелокупне политике одлазеће администрације САД, чији су потези у задњих неколико дана проблематични и стварају компликације за нову администрацију.

Према његовим ријечима, нова администрација неће пуно да се бави Балканом, а поготово неће улазити у дубину унутрашње политике, што је био свакодневни приступ њихових претходника.

"Ако се и буду бавили Балканом, то ће бити у контексту много важнијих питања, попут борбе против тероризима и радикалног ислама. Њихове намјере су да побољшају односе са Русијом, те да изграде стратешко партнерство са Москвом", каже Кесић.

Он је додао да представници нове администрације САД уопште и неморају да се баве Балканом директно да би се и на овим просторима осјетила нагла промјена.

"Довољно је да побољшају односе са Русијом и да остваре стратешко партнерство са њом, да би направили револуцију у америчкој спољној политици. Коначан крај менталитета хладног рата би значио стварање једног новог међународног поретка и свако питање би се дефинисало другачије од америчке администрације", сматра Кесић.

Он истиче да се у том случају "отвара простор" и за Српску и за Србију, те да треба да се искористи овај историјски тренутак који ријетко долази, јер може да донесе добре и велике ствари за српски народ на простору бивше Југославије.

"Што се тиче Српске, предсједник Додик и Влада су одмах послије избора у САД сазвали састанак свих кључних људи који се баве спољном политиком. Направио се преглед новонастале ситуације и план за даљи рад под новим околностима и са јасно дефинисаним циљевима. На тим циљевима радимо. Јасно смо их идентификовали и у јавности, а и с нашим саговорницима овдје у Вашингтону", каже Кесић.

Он је закључио да су охрабрујући досадашњи контакти са члановима нове администрације САД. "Они показују разумијевање које нисмо до сада имали. У овој фази нашег рада, то је охрабрујуће и говори о томе да имамо простор за оно што желимо да остваримо", истакао је Кесић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана