Кеш у џепу гаранција за спокојан одмор у Грчкој

Милијана Латиновић
Кеш у џепу гаранција за спокојан одмор у Грчкој

Бањалука - Страх од финансијске кризе и затварање свих банака у Грчкој, која је једна од најпопуларнијих дестинација за љетовање, унио је немир међу туристе у РС који непрестано зову агенције како би се информисали шта их чека на обалама Егејског мора.

Забринутост међу туристима не јењава од када свакодневно круже информације да су грчки банкомати празни и да је на полицама маркета све мање производа. Додатну панику је изазвала вијест да су све банке у Грчкој привремено затворене, а туристе нису умириле ни поруке из грчке владе да ће их у банкоматима чекати довољно новца. Министарство туризма Грчке саопштило је да се ограничење износа новца уведено за Грке не односи на туристе. За разлику од Грка који могу дневно подићи максимално 60 евра, туристима су на располагању неограничени износи.

Без обзира на то економисти и представници туристичких агенција савјетују свима који путују на одмор у Грчку да понесу више готовине како би имали на располагању довољно новца и у случају да банкомати закажу.

- Управо се налазим у банци и купујем евре. Требало би понијети више готовине, јер нису проблем само празни банкомати, већ и немогућност плаћања картицама чак и у реномираним угоститељским и трговачким објектима - каже извршни директор Удружења економиста РС "СЊОТ" Саша Грабовац којег смо затекли у посљедњим припремама за одлазак на одмор у Грчку.

Туристима савјетује и да се добро информишу о ситуацији у градовима и на грчким острвима гдје планирају провести одмор, али и да буду опрезни ако се одлуче да понесу више готовине.

- Велики износи готовине са собом носе ризик од крађе. Осим опреза, по доласку је препоручљиво набавити довољно воде и основних намирница у случају да дође до несташице у маркетима, јер Грци већ масовно купују и стварају залихе хране. Они који путују аутомобилом треба на вријеме да напуне резервоар - нагласио је Грабовац.

Ведран П. из Бањалуке се колеба да ли ће кренути пут Грчке иако до уназад неколико дана није имао дилему гдје ће љетовати. Све су прилике да би ове године Егејско море могао замијенити Јадранским.

- Имам двоје мале дјеце, па не бих да ризикујем. Грчке плаже јесу љепше, али се плашим да нам не пропадне љетовање - каже овај Бањалучанин.

У туристичкој агенцији "Себастијан" кажу да још нису имали случајева отказивања аранжмана, али да им телефони непрестано звоне.

- Имамо велики број позива. Грађани зову да се информишу о ситуацији у Грчкој. За неколико дана група туриста треба да путује у Грчку, а како се ближи полазак и позива је све више. Људи питају шта је са банкоматима, требају ли понијети више новца - рекли су у овој агенцији.

Гордана Благојевић из Агенције "Унис турс" Бањалука каже да је Грчка до сада била најтраженија дестинација.

- Вјерујемо да тренутна дешавања неће угрозити одморе с обзиром на то да имамо велики број заинтересованих за љетовање на овој дестинацији - рекла је Благојевићева.

Грчка је најтраженија дестинација и међу Добојлијама, а из агенције "Истра турс" савјетују опрез свима који одлуче да годишњи одмор проведу на њеним фантастичним плажама.

- Препоручила бих туристима да за сваки случај понесу довољно готовине, а надамо се да ће се ситуација убрзо смирити - казала је менаџер продаје Тамара Гаврић.

У агенцији "Марчело" у Приједору кажу да се Приједорчани углавном одлучују за љетовање на Хрватском приморју.

- Иако су аранжмани за Грчку веома повољни туристи се ипак не одлучују у већем броју за грчке дестинације. Вјероватно узимају у обзир и ситуацију у тој земљи - казали су у овој агенцији.

У агенцији "Хепи травел" у Бијељини кажу да међу Семберцима највеће интересовање влада за Турску.

Тунис

Терористички напад у Тунису задао је ударац туризму у тој земљи, а из страха за безбједност туристи из БиХ већ отказују љетовања у Тунису.

У добојској туристичкој агенцији "Истра турс" кажу да су двије породице отказале путовање у Тунис. Омар Ибрахимагић из агенције "Сол азур" Сарајево каже да су несигурна подручја попут Туниса и Египта већ годинама избацили из понуде.

- Терористички напад који се десио на плажи у Тунису само је забетонирао нашу одлуку од прије три године када смо зауставили све аранжмане према сјеверу Африке - казао је Ибрахимагић.

Савјети за туристе који иду у Грчку

- Понесите довољно готовине како не бисте зависили од банкомата и банака

- Треба бити опрезан због евентуалних крађа новца с обзиром на већу количину готовине

- По доласку у Грчку треба обезбиједити довољно воде и хране

- Сви који путују аутомобилом на вријеме требају натанкати пун резервоар горива

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана