Keljmendiju šest godina, nije spremio ubistvo Ćele

Goran Maunaga
Keljmendiju šest godina, nije spremio ubistvo Ćele

Priština - Jedan od najvećih narko-bosova u svijetu Naser Keljmendi osuđen je juče u Osnovnom sudu u Prištini na šest godina zatvora zbog trgovine drogom, ali je oslobođen optužbi za organizovani kriminal na osnovu ostalih tačaka optužnice i za organizovanje ubistva jednog od najvećih sarajevskih mafijaša Ramiza Delalića Ćele.

Keljmendi, kojem je suđeno na Kosovu nakon što je uoči hapšenja pobjegao iz Sarajeva, gdje je godinama živio i razvijao biznis, proglašen je krivim samo na osnovu jedne tačke optužnice. Ona ga je teretila da je sa još jednom osobom, čiji je identitet zaštićen, stavio u promet 25 kilograma heroina.

Ključne tačke optužnice kojima je terećen za organizovani kriminal i organizovanje likvidacije Delalića Ćele 2007. u Sarajevu pale su u vodu. Sudsko vijeće zauzelo je stav da nije dokazano da je Keljmendi izvršio ta krivična djela. Optužnica koju je podiglo Specijalno tužilaštvo Kosova teretila je Keljmendija da je bio vođa organizovane kriminalne grupe i da je bio uključen u proizvodnju i preradu ogromne količine narkotika - 100 kilograma heroina, 150.000 tableta ekstazija i dvije i po tone anhidrida sirćetne kiseline.

Iz optužnice su izbačeni svi državljani BiH koji su dovođeni u vezu sa Keljmendijem, jer je konstatovano kršenje njihovih prava pošto niko od njih nije bio ispitivan u svojstvu osumnjičenih.

Proces protiv Keljmendija, koji je rođen na Kosovu i posjeduje i državljanstvo BiH, otvoren je nakon što je 2012. godine pobjegao iz Sarajeva, gdje je godinama živio i bavio se i nelegalnim i legalnim poslovima. On je na taj način u posljednji momenat izbjegao hapšenje u velikoj policijskoj akciji "Lutka".

Keljmendi je, međutim, uhapšen u maju 2013. godine na Kosovu na osnovu Interpolove potjernice raspisane na zahtjev BiH. Odlukom Osnovnog suda u Prištini od kraja juna 2017. godine branio se sa slobode. Duže od četiri godine koje je proveo u pritvoru biće mu uračunate u kaznu i ukoliko presuda postane pravosnažna, za manje od dvije godine mogao bi postati slobodan čovjek.

Suđenje Keljmendiju počelo je u januaru 2015. godine kada se izjasnio da se ne osjeća krivim ni po jednoj tački optužnice. Suđenje je vodio sudija EULEKS-a, a tužilac je bio iz SAD.

Američki Stejt department stavio je Keljmendija na crnu listu narko-bosova kojima je na teritoriji SAD blokirana kompletna imovina i zabranjeno učešće u svim poslovnim djelatnostima. Američka administracija je postupila u skladu s direktnim zahtjevom tadašnjeg predsjednika SAD Baraka Obame, koji je Keljmendijevo ime postavio na listu osoba koje se dovode u vezu s organizovanim kriminalom i svjetskom trgovinom narkoticima.

Tačke optužnice

- Ubistvo Ramiza Delalića Ćele

- Organizovanje kriminalne grupe

- Kupovina i prodaja 100 kilograma heroina, 150.000 tableta ekstazija i dvije i po tone anhidrida sirćetne kiseline

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana