Keljmendijeva djeca i kompanije na crnoj listi

Svjetlana Šurlan
Keljmendijeva djeca i kompanije na crnoj listi

Vašington - Američke vlasti uvrstile su na crnu listu međunarodnih trgovaca drogom i firmi za pranje novca četvoro djece narko-bosa Nasera Keljmendija i pet njegovih kompanija osnovanih u BiH i Crnoj Gori.

Bijela kuća i američko Ministarstvo finansija objavili su crnu listu 24. marta na osnovu "kingpin" akta, odnosno Zakona o označavanju stranih narko-bosova. Na osnovu tog zakona predsjednik SAD Barak Obama uvršćuje lica i firme na listu specijalno označenih trgovaca drogom (SDNT).

Na toj listi su od 24. marta Keljmendijevi sinovi Besnik, Elvis i Liridon i kćerka Donata, kao i pet njegovih firmi. Riječ je hotelima "Kaza grande" u BiH i Crnoj Gori, o predstavništvu firme "Kaza grande eksport import" u Crnoj Gori, te "Donata kompani" iz Crne Gore i HPTT "Dona-Šel" sa Kosova.

Navodi se da su četiri lica iz porodice Keljmendi i pomenutih pet firmi dio Keljmendijeve mreže za trgovinu drogom i pranje novca.

- Keljmendijevi sinovi uključeni su u velike međunarodne monetarne transfere koji se tiču miliona evra u vezi sa nezakonitim aktivnostima. Besnik i Donata održavaju biznis i obavljaju finansijske transfere u ime Nasera Keljmendija - naveli su u američkom Ministarstvu finansija. …

 

Opširnije o ovoj temi pročitajte u štampanom ili elektronskom izdanju "Glasa Srpske"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana