Кељмендијева дјеца и компаније на црној листи

Свјетлана Шурлан
Кељмендијева дјеца и компаније на црној листи

Вашингтон - Америчке власти уврстиле су на црну листу међународних трговаца дрогом и фирми за прање новца четворо дјеце нарко-боса Насера Кељмендија и пет његових компанија основаних у БиХ и Црној Гори.

Бијела кућа и америчко Министарство финансија објавили су црну листу 24. марта на основу "кингпин" акта, односно Закона о означавању страних нарко-босова. На основу тог закона предсједник САД Барак Обама увршћује лица и фирме на листу специјално означених трговаца дрогом (SDNT).

На тој листи су од 24. марта Кељмендијеви синови Бесник, Елвис и Лиридон и кћерка Доната, као и пет његових фирми. Ријеч је хотелима "Каза гранде" у БиХ и Црној Гори, о представништву фирме "Каза гранде експорт импорт" у Црној Гори, те "Доната компани" из Црне Горе и ХПТТ "Дона-Шел" са Косова.

Наводи се да су четири лица из породице Кељменди и поменутих пет фирми дио Кељмендијеве мреже за трговину дрогом и прање новца.

- Кељмендијеви синови укључени су у велике међународне монетарне трансфере који се тичу милиона евра у вези са незаконитим активностима. Бесник и Доната одржавају бизнис и обављају финансијске трансфере у име Насера Кељмендија - навели су у америчком Министарству финансија. …

 

Опширније о овој теми прочитајте у штампаном или електронском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана