Kekeroviću deset godina zatvora i oduzimanje četiri miliona KM

Goran Maunaga
Kekeroviću deset godina zatvora i oduzimanje četiri miliona KM

Sarajevo - Vlasnik firme "MB Kekerović" iz Laktaša, koja je završila u stečaju, Mladen Kekerović (47) sklopio je sa Tužilaštvom BiH sporazum o priznanju krivice kojim je priznao odgovornost za finansijski kriminal i prihvatio kaznu zatvora u trajanju od deset godina i oduzimanje više od četiri miliona KM nezakonito stečene imovinske koristi.

Sporazum će razmotriti Sud BiH, a do sada je u ogromnoj većini slučajeva prihvatao nagodbe optuženih i Tužilaštva. Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da je tim sporazumnim priznanjem krivice predviđena najveća kazna u oblasti finansijskog kriminala u postdejtonskoj BiH. Istakli su da će priznanje krivice pomoći u procesuiranju više povezanih predmeta.

- Kekerović u cijelosti priznaje izvršenje krivičnih djela organizovanog kriminala, poreske utaje, pranja novca, carinske prevare, sprečavanja dokazivanja, skidanja ili povrede službenog pečata i teške krađe za koja ga tereti optužnica - naveli su u Tužilaštvu BiH.

Sporazum o priznanju krivice su sklopila i preduzeća "MB Kekerović" i "Trgopromet Dragan" iz Laktaša čiji je Kekerović ovlašćeni zastupnik.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, čiji su inspektori zajedno sa istražiocima Tužilaštva BiH vodili istragu protiv Kekerovića, saopšteno je da su nezakonite slučajeve povrata PDV-a u predmetu "MB Kekerović i drugi" otkrili još 2009. godine. Navode da je slučaj otkriven nakon što je inspektor UIO u Sektoru za poreze u Regionalnom centru Banjaluka tokom kontrole u firmi "MB Kekerović" otkrio fakturu drugog obveznika koji je u istom obračunskom periodu podnio PDV prijavu sa nulom, što znači da uopšte nije imao promet u kontrolisanom mjesecu.

- Poslije toga smo sproveli kontrolu i zbog poreske i carinske prevare i poreske utaje te pranja novca i organizovanog kriminala. Izvještaj o počinjenim krivičnim djelima proslijedili smo Tužilaštvu BiH u aprilu 2010, a dopunili ga u februaru 2012. godine. U tim izvještajima stoji da sumnjamo da su 23 pravna i fizička lica na nezakonit način tražila i ostvarila povrat PDV-a, čime je budžet oštećen za 9,6 miliona KM - naveli su u UIO i dodali da njihovi službenici sa Tužilaštvom BiH i dalje rade na tom predmetu do okončanja slučaja u Sudu BiH.

Suđenje u predmetu "Mladen Kekerović i drugi" u Sudu BiH počelo je u julu prošle godine. Osim Kekerovića, optuženi su i Radovan Kekerović, Zoran Pavlović, Slobodan Gojković, Aleksandar Vuković, Dejan Amidžić, Slobodanka Zrnić-Babić, Goran Todorović, Biljana Trivundža, Slobodan Marčeta i još 12 pravnih lica. Optužnicom, koja je podignuta u decembru 2013. godine, Kekeroviću se na teret stavlja da je u periodu od početka 2006. do kraja 2009. godine organizovao i rukovodio pripadnicima organizovane kriminalne grupe koja je pružala lažne podatke o stečenim oporezivim prihodima i izbjegla plaćanje poreskih dažbina. Oni su optuženi da su u dogovoru utajili porez u iznosu od oko deset miliona KM. Riječ je o najopsežnijoj optužnici za krivična djela finansijskog kriminala podignutoj u postdejtonskoj BiH.

Kekerović je uhapšen 2010. godine na osnovu prijave UIO zbog duga za PDV u iznosu od 5,5 miliona KM, ali je odmah pušten. Inspektori su te godine utvrdili da je preduzeće "MB Kekerović" robu prodavalo za keš, a uz pomoć povezanih firmi sačinjavalo lažnu dokumentaciju o prodaji robe fiktivnim kupcima. Istragom je utvrđeno i da mašine za koje je Kekerović dobio povrat PDV-a nisu ni kupljene.

Zbog sumnje da su umiješani u višemilionsku zloupotrebu, koju su počinili Kekerović i njegovi saradnici u oktobru 2011. godine, suspendovano je više inspektora UIO BiH. Zbog tog slučaja tada je saslušavan i bivši direktor UIO Kemal Čaušević.

Šef Grupe za kontrolu velikih poreskih obveznika u regionalnoj kancelariji UIO u Banjaluci Ile Dragišić, u čijoj nadležnosti je bila i kontrola firme "MB Kekerović", izvršio je samoubistvo u martu 2010. godine.

Povezana preduzeća

"Glas Srpske" je u julu 2012. godine objavio da je preduzeće "MB Kekerović" na osnovu fiktivnog prometa sa drugim pravnim licima nezakonito zatražilo i dobilo povrat PDV-a u iznosu od deset miliona maraka. Tada smo objavili da se sumnja da su u tom krivičnom djelu, osim firme "MB Kekerović", učestvovala i preduzeća "Janjoš" iz Prijedora, "Eurosol" iz Knežice kod Kozarske Dubice, "Ceserol" iz Broda, "Takt - Ko" iz Gradačca te još nekoliko povezanih preduzeća koja su tokom istrage i pretresana.

 

Slučaj "Kekerović"

- od 2006. do 2009. Mladen Kekerović rukovodio organizovanom kriminalnom grupom

- 2010. Mladen Kekerović uhapšen na osnovu prijave UIO zbog duga za PDV u iznosu od 5,5 miliona KM, ali je odmah pušten

- 2011. suspendovana grupa inspektora UIO zbog sumnje da su umiješani u malverzacije sa Kekerovićem

- 2013. podignuta optužnica protiv Mladena Kekerovića i njegovih partnera

- 2014. u julu počelo suđenje

 

Krivična djela koja je priznao

Poreska utaja

Pranje novca

Carinska prevara

Sprečavanje dokazivanja, skidanje ili povrede službenog pečata

Teška krađa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana