Кекеровићу десет година затвора и одузимање четири милиона КМ

Горан Маунага
Кекеровићу десет година затвора и одузимање четири милиона КМ

Сарајево - Власник фирме "МБ Кекеровић" из Лакташа, која је завршила у стечају, Младен Кекеровић (47) склопио је са Тужилаштвом БиХ споразум о признању кривице којим је признао одговорност за финансијски криминал и прихватио казну затвора у трајању од десет година и одузимање више од четири милиона КМ незаконито стечене имовинске користи.

Споразум ће размотрити Суд БиХ, а до сада је у огромној већини случајева прихватао нагодбе оптужених и Тужилаштва. Из Тужилаштва БиХ је саопштено да је тим споразумним признањем кривице предвиђена највећа казна у области финансијског криминала у постдејтонској БиХ. Истакли су да ће признање кривице помоћи у процесуирању више повезаних предмета.

- Кекеровић у цијелости признаје извршење кривичних дјела организованог криминала, пореске утаје, прања новца, царинске преваре, спречавања доказивања, скидања или повреде службеног печата и тешке крађе за која га терети оптужница - навели су у Тужилаштву БиХ.

Споразум о признању кривице су склопила и предузећа "МБ Кекеровић" и "Тргопромет Драган" из Лакташа чији је Кекеровић овлашћени заступник.

Из Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, чији су инспектори заједно са истражиоцима Тужилаштва БиХ водили истрагу против Кекеровића, саопштено је да су незаконите случајеве поврата ПДВ-а у предмету "МБ Кекеровић и други" открили још 2009. године. Наводе да је случај откривен након што је инспектор УИО у Сектору за порезе у Регионалном центру Бањалука током контроле у фирми "МБ Кекеровић" открио фактуру другог обвезника који је у истом обрачунском периоду поднио ПДВ пријаву са нулом, што значи да уопште није имао промет у контролисаном мјесецу.

- Послије тога смо спровели контролу и због пореске и царинске преваре и пореске утаје те прања новца и организованог криминала. Извјештај о почињеним кривичним дјелима прослиједили смо Тужилаштву БиХ у априлу 2010, а допунили га у фебруару 2012. године. У тим извјештајима стоји да сумњамо да су 23 правна и физичка лица на незаконит начин тражила и остварила поврат ПДВ-а, чиме је буџет оштећен за 9,6 милиона КМ - навели су у УИО и додали да њихови службеници са Тужилаштвом БиХ и даље раде на том предмету до окончања случаја у Суду БиХ.

Суђење у предмету "Младен Кекеровић и други" у Суду БиХ почело је у јулу прошле године. Осим Кекеровића, оптужени су и Радован Кекеровић, Зоран Павловић, Слободан Гојковић, Александар Вуковић, Дејан Амиџић, Слободанка Зрнић-Бабић, Горан Тодоровић, Биљана Тривунџа, Слободан Марчета и још 12 правних лица. Оптужницом, која је подигнута у децембру 2013. године, Кекеровићу се на терет ставља да је у периоду од почетка 2006. до краја 2009. године организовао и руководио припадницима организоване криминалне групе која је пружала лажне податке о стеченим опорезивим приходима и избјегла плаћање пореских дажбина. Они су оптужени да су у договору утајили порез у износу од око десет милиона КМ. Ријеч је о најопсежнијој оптужници за кривична дјела финансијског криминала подигнутој у постдејтонској БиХ.

Кекеровић је ухапшен 2010. године на основу пријаве УИО због дуга за ПДВ у износу од 5,5 милиона КМ, али је одмах пуштен. Инспектори су те године утврдили да је предузеће "МБ Кекеровић" робу продавало за кеш, а уз помоћ повезаних фирми сачињавало лажну документацију о продаји робе фиктивним купцима. Истрагом је утврђено и да машине за које је Кекеровић добио поврат ПДВ-а нису ни купљене.

Због сумње да су умијешани у вишемилионску злоупотребу, коју су починили Кекеровић и његови сарадници у октобру 2011. године, суспендовано је више инспектора УИО БиХ. Због тог случаја тада је саслушаван и бивши директор УИО Кемал Чаушевић.

Шеф Групе за контролу великих пореских обвезника у регионалној канцеларији УИО у Бањалуци Иле Драгишић, у чијој надлежности је била и контрола фирме "МБ Кекеровић", извршио је самоубиство у марту 2010. године.

Повезана предузећа

"Глас Српске" је у јулу 2012. године објавио да је предузеће "МБ Кекеровић" на основу фиктивног промета са другим правним лицима незаконито затражило и добило поврат ПДВ-а у износу од десет милиона марака. Тада смо објавили да се сумња да су у том кривичном дјелу, осим фирме "МБ Кекеровић", учествовала и предузећа "Јањош" из Приједора, "Еуросол" из Кнежице код Козарске Дубице, "Цесерол" из Брода, "Такт - Ко" из Градачца те још неколико повезаних предузећа која су током истраге и претресана.

 

Случај "Кекеровић"

- од 2006. до 2009. Младен Кекеровић руководио организованом криминалном групом

- 2010. Младен Кекеровић ухапшен на основу пријаве УИО због дуга за ПДВ у износу од 5,5 милиона КМ, али је одмах пуштен

- 2011. суспендована група инспектора УИО због сумње да су умијешани у малверзације са Кекеровићем

- 2013. подигнута оптужница против Младена Кекеровића и његових партнера

- 2014. у јулу почело суђење

 

Кривична дјела која је признао

Пореска утаја

Прање новца

Царинска превара

Спречавање доказивања, скидање или повреде службеног печата

Тешка крађа

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана