Kecmanović: Secesija Kosova od Srbije daje legitimitet Srpskoj da ode iz BiH

Srna
Kecmanović: Secesija Kosova od Srbije daje legitimitet Srpskoj da ode iz BiH

Beograd - Profesor političkih nauka Nenad Kecmanović ocijenio je da izjava bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića o priznanju nezavisnosti Kosova predstavlja „pucanje u vlastitu nogu“, jer secesija Kosova od Srbije daje legitimitet Srpskoj da sa mnogo više prava ode iz BiH.

Kecmanović je naveo da BiH to ne može da učini bez saglasnosti Republike Srpske i njenog predstavnika u Predsjedništvu BiH, sa čim je Izetbegović dobro upoznat, a motiv za njegovu izjavu bio je da se dodvori prekookeanskim mentorima koji „stoje“ iza unitarne BiH i nezavisnog Kosova.

„Kontradikcija da Kosovo može da ode iz Srbije, a Srpska ne može iz BiH, posle Katalonije se zaoštrava. Međunarodna zajednica kosovskim presedanom žskače sebi u ustaž, jer je prošlo vrijeme kada je jedna supersila mogla da ignoriše međunarodno pravo, zdrav razum i dostojanstvo manjih i slabijih“, rekao je Kecmanović za „Večernje novosti“.

Prema njegovim riječima, sada se pitaju i Rusija i Kina, a ne samo SAD i EU, a Bakir još živi u nadi da će Klintonovi i njihovi nasljednici, poput visokog predstavnika u BiH Valentina Incka i Hojt Jia, napraviti BiH po bošnjačkoj mjeri.

Kecmanović je ocijenio da u Izetbegovićevom razmišljanju postoji stalna kontradikcija, te da su neozbiljne njegove prijetnje ratom Srpskoj, kojoj prijeti ratom kao da je riječ o nekoj inostranoj državi, a istovremeno hoće da bude integralni dio BiH.

On je ukazao i da Izetbegoviću ne odgovaraju dobri odnosi sa Beogradom, jer onda nema više narativa o agresiji i genocidu Srbije, te da je bošnjačka politička strategija 25 godina zasnovana na nevinoj žrtvi i masovnom stradanju, na zahtjevu da im se svi stalno izvinjavaju i izlaze u susret, a da je dežurni krivac Srbija.

Kecmanović smatra da „zasipanjem Sarajeva inicijativama dobre volje“ predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dovodi Izetbegovića u nezgodnu situaciju, jer nije zgodno ni da stalno odbija, zato što se pred Briselom kompromituje kao političar koji neće stabilnost i bezbjednost u regionu.

Na pitanje da li je BiH sa Izetbegovićem u Predsjedništvu neprijatelj Srbiji, Kecmanović je odgovorio da je problem dublji od Izetbegovića, te da postoji svojevrsna fiksacija Bošnjaka na Beograd kao na centar srpstva, odakle se diriguje Srbima u Srpskoj.

„Čak i ozbiljni bošnjački intelektualci veruju da su svi njihovi lideri ubijeni u Beogradu. Niko ne pominje da muslimani nikada od verske grupe ne bi postali nacija da nije bilo Srba i Beograda“, naglasio je Kecmanović.

Komentarišući političke odluke institucija Srpske povodom ratnohuškačkih poruka iz Sarajeva, Kecmanović je podsjetio na prve postdejtonske godine kada su bošnjački politički establišment i sarajevski mediji krenuli u neprijateljsku ofanzivu na Srpsku i Srbe.

On je napomenuo da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik bio prvi političar koji je počeo žestoko da uzvraća i komšijama i strancima, te je na taj način narodu vratio dostojanstvo i samopouzdanje.

„Dodik je taj međunarodni personal naučio da ne mora da sprovodi njihove naloge i da ne mogu da se ponašaju kao kolonijalni oficiri, dok je u isto vrijeme u Sarajevu gradonačelnik izlazio sa sjednice da bi se javio šoferu američke Ambasade, jer su Bošnjaci umislili da u Vašingtonu svi samo brinu o tome kako da naprave unitarnu i centralizovanu BiH“, naveo je Kecmanović.

On je dodao da EU nije po volji Bošnjacima, jer njemačke službe i mediji sve češće diskretno upozoravaju na vehabijska legla u BiH.

Odgovarajući na pitanje da li će doći do razlaza Republike Srpske i BiH, Kecmanović je rekao da se domaći i strani eksperti, kao i pojedini bošnjački lobisti slažu da je Bosna neuspjela, nestabilna, propala država, frustrirajući promašaj međunarodne zajednice, te da je logičnije pitanje „da li je realno da ostanu zajedno“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana