Kecmanović: Islamska tradicija fetve živi u BiH

Srna
Kecmanović: Islamska tradicija fetve živi u BiH

Beograd - Analatičar Nenad Kecmanović ocijenio je da islamska tradicija fetve živi u BiH i naglasio da bi i srpskom nobelovcu Ivi Andriću, da je živ, vehabijski imam Muderis u Sarajevu već izrekao fetvu.

Kecmanović u autorskom tekstu za "Politiku" naveo da su Alija Izetbegović i njegov bliski saradnik Rusmir Mahmutćehajić participirali u Homeinijevoj fetvi iz 1989. godine protiv pisca Salmana Ruždija.


On ukazuje na svjedočanstvo uglednog publiciste Nore Belof da su neki zapadni liberali uzalud ubjeđivali Izetbegovića da se javno distancira od Homeinijeve fetve protiv Ruždija, koja je svakog muslimana u svijetu obavezivala da izvrši egzekuciju.

Prema Belofovoj, distanciranje im je bilo potrebno da bi prevazišli upadljivu kontradikciju između Alijine "Islamske deklaracije" kao političkog programa i zapadne nekritičke podrške njegovoj politici. Ali, Alija Izetbegović je odbio da se desolidariše sa smrtnom presudom Ruždiju.

Kecmanović je podsjetio da je Andrić od bošnjačkih intelektualaca markiran kao "veće zlo za BiH od svih okupatora" i kao pisac "amoralno selektivnog istorijskog pamćenja o islamizaciji i muslimanima", i još gore.

"Da je Alija Izetbegović o našem nobelovcu govorio kao o žfratarskom kopiletuž posvjedočio je srpski režiser Emir Kusturica, a znamo da je Mahmutćehajić objavio knjigu na osnovu teze Muhameda Filipovića da je srpski pisac nanio veće zlo Bošnjacima nego sve okupatorske vojske zajedno", naveo je Kecmanović.

On je ocijenio da je Andrić još i prošao dobro, s obzirom na to šta se dešavalo Ruždiju i kako je prošla redakcija lista "Šarli ebdo" u Parizu zbog toga što je objavila karikaturu proroka Muhameda koji se, prema islamu, ne smije uopšte likovno prikazivati.

"Zbog magnum krimena koji je počinio literarnom obradom osmanske okupacije srpskih zemalja i viševjekovnih patnji pravoslavnog naroda pod zulumom islamskih konvertita, nije ubijen, niti je robijao 10 godina. Iako taj period uništenja srednjovjekovne hrišćanske Bosne u Sarajevu cinično zovu žperiod turske upravež naš nobelovac je od bošnjačkih intelektualaca samo markiran kao žveće zlo za Bosnu od svih okupatoraž i kao pisac žamoralno selektivnog istorijskog pamćenja o islamizaciji i muslimanimaž", naveo je Kecmanović.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana